Te is töltött káposztát izzadsz? A zserbótól már ég a gyomrod? A halászlét úgy megpistáztad, hogy még két nap után is lángol az arcod? A megszáradt bejglit csak úgy hívod, “étkezések közötti nasi”? Üdv a klubban!
Utánanéztünk, hogy ez a zabamaraton milyen károkat okoz az emberi szervezetben, és hogyan kezdjük el a kármentést az ünnepek után.
A túlzásba vitt étkezés utáni aluszékonyságot kiváltó ok az, hogy annyi étel került hirtelen az emésztőrendszerünkbe, hogy a vér mindenhonnan, így az agyból is a gyomrunk és beleink felé tódul, hogy ezen szerveink képesek legyenek megbirkózni az extrém terheléssel.
Bármilyen meglepő, az extrém ételbevitel után sokszor letargikus, kedvtelen hangulatba kerülhetünk. Ennek oka, hogy a szervezetbe ilyenkor nagy mennyiségű cukor kerül, ennek hatására testünk ezerrel elkezd inzulint termelni, hogy lebontsa azt. Ennek következtében a magas vércukorszint hirtelen leesik, amelytől nyomottá válhatunk. Ha ez vacsora után, alvás közben történik, könnyedén felriadunk, nehezen alszunk vissza, sőt ilyenkor vannak, akik esznek pár falatot, mert úgy érzik, rosszul vannak.
A túlevés után ki kell gombolni a nadrágot? Ne lepődj meg, az extra mennyiségű ételtől kitágul a gyomor. Az étel megemésztése után majd újra be tudod gombolni. A kitágult gyomor egyébként nyomást gyakorol más szervekre is, ami kellemetlen érzést okoz.
Az étel lenyelésével együtt levegő is kerül a gyomorba. Minél többet eszünk, annál több levegő kerül gyomrunkba, amin a szénsavas üdítők csak rontanak a saját gázaikkal. A emésztési folyamatok során gázok képződnek, ami a benyelt levegővel együtt kellemetlen puffadást okoz, ezt gyakori böfögés és szellentés kiséri. Ezért érdemes lassan enni és alaposan megrágni a falatokat. Arról nem is beszélve, hogy a test ilyenkor extra hormonokat és enzimeket választ ki, hogy lebontsa az ételt. Az étel lebontásához a gyomor savat termel, ha túl sokat eszel, ez a sav visszajuthat a nyelőcsőbe, ami a gyomorégést okoz.
Különböző egészségügyi portálok azt állítják, hogy 20 percre van szüksége az agynak, hogy jelet küldjön a gyomornak, miután az már tele van, hogy “oké, ennyi volt, nem kel több étel bele”. Szóval nem árt lassabban enni, mert abban a 20 percben dől el minden, ekkor történik meg az esetek többségében a túlevés. Hagyjunk időt a szervezetnek, hogy megfelelően reagáljon a bevitt étel mennyiségére.
Az alábbi tünetekre is jó eséllyel pályázhatsz, ha zserbóval kisérted a húslevest, amire rácsusszant néhány deci tojáslikőr:
Ilyenkor megemelkedik a pulzus, nem ritka az erős izzadás. Ezek a tünetek egészen addig fennálnak, amíg az anyagcserénk vissza nem áll a normális kerékvágásba. Egy hideg zuhannyal sokat segíthetünk a helyzeten.
Most, hogy már tudjuk, mit okoz a túlzásba vitt falatozás, itt van néhány tipp, hogy enyhítsünk a dolgon.
Tudtad, hogy a túlevés akár hasmenés is okozhat? Ez ugyan néhány órán belül, de legfeljebb egy nap után elmúlik, azonban ilyenkor semmiképp ne próbáljuk meg a tüneteket ropival vagy kólával kezelni, azok ugyanis ronthatnak rajta. Helyette diétázzunk és fogyasszunk sok vizet.
És vigyázz, mert a Szilveszter még hátra van, amikor szintén észrevétlenül lecsúszhat néhány tucat baconba tekert virsli, na meg némi alkohol, ami nem javít a fent leírtakon, sőt…