Life Erdős Norbert 2023. 12. 27.

Így hat a testedre a karácsonyi túlevés

Eláruljuk, miért nem jó a testednek, ha túleszed magad, és hogyan enyhítheted a kárt, ha te sem tudtad visszafogni magad az ünnepi időszakban. Nyugi, nem vagy egyedül!

Te is töltött káposztát izzadsz? A zserbótól már ég a gyomrod? A halászlét úgy megpistáztad, hogy még két nap után is lángol az arcod? A megszáradt bejglit csak úgy hívod, “étkezések közötti nasi”? Üdv a klubban!

Utánanéztünk, hogy ez a zabamaraton milyen károkat okoz az emberi szervezetben, és hogyan kezdjük el a kármentést az ünnepek után.

Kajakóma

A túlzásba vitt étkezés utáni aluszékonyságot kiváltó ok az, hogy annyi étel került hirtelen az emésztőrendszerünkbe, hogy a vér mindenhonnan, így az agyból is a gyomrunk és beleink felé tódul, hogy ezen szerveink képesek legyenek megbirkózni az extrém terheléssel.

Hiába édes, a cukor nem a barátod

Bármilyen meglepő, az extrém ételbevitel után sokszor letargikus, kedvtelen hangulatba kerülhetünk. Ennek oka, hogy a szervezetbe ilyenkor nagy mennyiségű cukor kerül, ennek hatására testünk ezerrel elkezd inzulint termelni, hogy lebontsa azt. Ennek következtében a magas vércukorszint hirtelen leesik, amelytől nyomottá válhatunk. Ha ez vacsora után, alvás közben történik, könnyedén  felriadunk, nehezen alszunk vissza, sőt ilyenkor vannak, akik esznek pár falatot, mert úgy érzik, rosszul vannak.

A túlevés megterhelheti az emésztőrendszert. Az emésztőenzimek csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, így minél nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk, annál tovább tart az emésztés. Ha gyakran eszed túl magad, idővel annyira lelassul az emésztési folyamat, hogy az elfogyasztott étel hosszabb ideig marad a gyomrodban, és nagyobb valószínűséggel alakul zsírrá.

Így hat a testedre a karácsonyi túlevés

Feszül a nadrág

A túlevés után ki kell gombolni a nadrágot? Ne lepődj meg, az extra mennyiségű ételtől kitágul a gyomor. Az étel megemésztése után majd újra be tudod gombolni. A kitágult gyomor egyébként nyomást gyakorol más szervekre is, ami kellemetlen érzést okoz.

Nagyon gáz!

Az étel lenyelésével együtt levegő is kerül a gyomorba. Minél többet eszünk, annál több levegő kerül gyomrunkba, amin a szénsavas üdítők csak rontanak a saját gázaikkal. A emésztési folyamatok során gázok képződnek, ami a benyelt levegővel együtt kellemetlen puffadást okoz, ezt gyakori böfögés és szellentés kiséri. Ezért érdemes lassan enni és alaposan megrágni a falatokat. Arról nem is beszélve, hogy a test ilyenkor extra hormonokat és enzimeket választ ki, hogy lebontsa az ételt. Az étel lebontásához a gyomor savat termel, ha túl sokat eszel, ez a sav visszajuthat a nyelőcsőbe, ami a gyomorégést okoz.

20 perc

Különböző egészségügyi portálok azt állítják, hogy 20 percre van szüksége az agynak, hogy jelet küldjön a gyomornak, miután az már tele van, hogy “oké, ennyi volt, nem kel több étel bele”. Szóval nem árt lassabban enni, mert abban a 20 percben dől el minden, ekkor történik meg az esetek többségében a túlevés. Hagyjunk időt a szervezetnek, hogy megfelelően reagáljon a bevitt étel mennyiségére.

Az alábbi tünetekre is jó eséllyel pályázhatsz, ha zserbóval kisérted a húslevest, amire rácsusszant néhány deci tojáslikőr:

  • hasmenés,
  • székrekedés,
  • puffadás,
  • gyomorégés,
  • hányinger,
  • fáradtság, letargia,
  • nyugtalanság,
  • fejfájás,
  • alvászavar,
  • a túlevés miatt fellépő bűntudat…

Ilyenkor megemelkedik a pulzus, nem ritka az erős izzadás. Ezek a tünetek egészen addig fennálnak, amíg az anyagcserénk vissza nem áll a normális kerékvágásba. Egy hideg zuhannyal sokat segíthetünk a helyzeten.

Így hat a testedre a karácsonyi túlevés

Kármentés

Most, hogy már tudjuk, mit okoz a túlzásba vitt falatozás, itt van néhány tipp, hogy enyhítsünk a dolgon.

  • Menjünk ki a házból, sétáljunk egyet. A friss levegő és a mozgás stimulálja a beleket, segíti az emésztést.
  • Kapjunk be egy evőkanál frissen reszelt gyömbért. Igen, picit csípni fog, elég intenzív az íze, de rendkívül hatékony az emésztési panaszok kezelésében. Ha ennyire töményen nem bírod, akkor egy kis teába is belekeverheted, de semmiképp ne rakj bele cukrot!
  • Gyomorégés ellen használjunk szódabikarbónát, ez a legbiztosabb praktika. Keverjünk el egy kávés- vagy teáskanálnyit 1-2 deci vízben, igyuk meg! De ha a gyomorégés mellé hányinger is társul, akkor inkább ne, mert a szódabikarbóna sós íze könnyedén visszahozhatja a karácsonyi menüt…
  • Hogy a szervezetnek segítsünk ezt az ipari mennyiségű kaját minél gyorsabban megemészteni, mindenképp igyunk egy bögre édesköményteát.

Ami talán a legfontosabb: ha már jobban érzed magad, legyőzted a túlevés okozta puffadás, gyomorégés, hányinger és kajakóma kombót, NE EGYÉL RÁ NEHÉZ ÉTELEKET, főleg ne aznap!

Tudtad, hogy a túlevés akár hasmenés is okozhat? Ez ugyan néhány órán belül, de legfeljebb egy nap után elmúlik, azonban ilyenkor semmiképp ne próbáljuk meg a tüneteket ropival vagy kólával kezelni, azok ugyanis ronthatnak rajta. Helyette diétázzunk és fogyasszunk sok vizet.

És vigyázz, mert a Szilveszter még hátra van, amikor szintén észrevétlenül lecsúszhat néhány tucat baconba tekert virsli, na meg némi alkohol, ami nem javít a fent leírtakon, sőt…

Kép(ek) forrása: Getty Images