Life Hirdetés 2024. 01. 01.

Menő téli sportok, amelyektől még aranyered sem lesz (x)

Aktívan sportolni jó. Valamilyen téli sportot űzni ráadásul elég menő. Ha pedig okosan választasz, még az olyan egészségi kockázatokat is elkerülheted, amelyekkel néha még a profi sportolóknak is meg kell küzdeniük. Mint például az aranyér.  

A tespedésnél persze minden jobb, hiszen a mozgásszegény életforma szinte biztosan VIP-belépőt jelent számodra az aranyeresek klubjába. Ha elkerülnéd ezt, válassz okosan, ugyanis nagyon nem mindegy, milyen sportot űzöl.

1. szabály: Ha nem mozogsz, megbetegszel

A mozgásszegény életmód hosszú távon kockázatos. Ha ugyanis nem mozogsz, nemcsak az izmaid épülnek le, és az immunrendszered gyengül, de lassul a keringésed, illetve a bélmozgásod is, ami könnyen székrekedést okozhat. Arról nem is szólva, hogy a sok üldögéléssel folyamatos nyomás nehezedik a gáttájékra, ami sem a prosztatádnak, sem az ott található visszereknek nem igazán tesz jót. A szorulással járó időszakos erőlködés és az állandó nyomás hosszú távon aranyér kialakulásához vezethet.

2. szabály: Ha baj van, cselekedj!

Az aranyér nem más, mint egy visszérfonat a végbélnyálkahártya alatt. Tágulata, gyulladása esetén beszélünk aranyérproblémákról, aranyérbetegségről. A tünetek általában egyértelműek: viszketés a végbélnyílásnál, fájdalmas székletürítés, idegentest érzése a végbélben, de jelentkezhet akár vérzés is. Kezelés nélkül a kezdeti tünetek súlyosbodhatnak, ezért tanácsos minél előbb tenni ellenük.

Ha ezeket a panaszokat tapasztalod, segíthet a Proktis-M végbélkúp és a Proktis-M plus kenőcs, amelyek kifejezetten aranyeres panaszok kezelésére szolgáló készítmények. A micellákba „csomagolt” hialuronsavnak és a gyógynövényi összetevőknek köszönhetően használatukkal erősíthető a meglazult szövetek szerkezete, hidratáltsága, ami csökkenti a gyulladást, felgyorsítja a regenerációt, és enyhíti a kellemetlen tüneteket. Ennek a különleges gyártási technológiának köszönhetően a Proktis-M termékcsalád egyenesen a beteg sejtekhez juttatja a segítséget. Mindkét készítmény vény nélkül kapható a patikákban, így bármikor meg tudod őket venni – ám ha nem javul a helyzet, mindenképpen fordulj orvoshoz!

Az első helyen a megelőzést ajánljuk: mozogj, sportolj rendszeresen még télen is, és válassz okosan a sportágak közül!

3. szabály: Óvatosan az erősporttal!

Kétségtelen, hogy a testépítéssel, súlyzózással tekintélyt parancsoló izmokat építhetsz magadnak, ám ha hajlamos vagy az aranyérre, nagy árat fizethetsz a gyúrásért. A súlyzózással járó erőlködéskor ugyanis nemcsak a karodon és a combodon feszülnek, dagadnak ki az erek, hanem a végbélben is. Ha tehát küzdöttél már ezzel a problémával, vagy tudod magadról, hogy örökletes hajlamod lehet rá, jobb, ha hanyagolod az erősportokat. A friss, téli levegőn, netán a havas hegyekben sportolni amúgy is sokkal élvezetesebb nemcsak a testednek, de a lelkednek is. A téli sportok nagy része ráadásul kifejezetten „aranyérbarát” mozgásforma. Mutatjuk, mi mit választanánk a helyedben!

Három menő és aranyérbarát téli sportág

Síelés. A síelés ma már nem jelent nagy luxust, és nem kell érte feltétlenül a francia Alpokig autóznod. Nyugodtan átugorhatsz a szomszédos hegyekbe is egy-egy hétvégére a haverokkal, hogy teszteljétek az osztrák, vagy épp szlovák, szlovén pályákat. A lesiklás élvezetén túl külön örömöt okozhat, hogy egy végigsíelt nap végén biztos lehetsz abban: csak a combizmaid fognak égni és feszülni estére.

Snowboard. Kívülállók gyakran hiszik azt, hogy a hódeszkázás szinte azonos a síeléssel, leszámítva, hogy a havon nem két, hanem egy „talpon” siklik az ember. A bennfentesek azonban pontosan tudják, hogy a két sportág teljesen eltérő mozgáskultúrát igényel. Van persze, ami közös bennük: mindkettő komoly fizikai teljesítményt igényel, és az aranyeredet sem kell féltened tőlük.

Korcsolyázás. Nem kell ahhoz dupla Lutz-cal és tripla leszúrt Rittbergerrel indítanod, hogy a korcsolyázás valódi élvezetet és edzést jelentsen. A korizás minden izmodat megdolgoztatja, a hideg levegőn való mozgás pedig nemcsak a testednek, lelkednek tesz jót, de az aranyeredet sem veszélyezteti.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Kép(ek) forrása: Phytotec Hungária Bt.