Life Fehér Patrik 2024. 01. 02.

Duplán koccinthattak az újévre egy repülőjárat utasai

Már 2024 volt, amikor felszállt a repülő, de a célállomáson még csak 2023-at írtak landoláskor.

A pezsgőtöltés közben valószínűleg kevesek gondoltak bele abba szilveszter éjjel, hogy keleten már több órája 2024-et írtak: Ausztráliában az újévi bulik többsége bizonyára véget is ért, amikor mi BÚÉK-ot kiáltottunk. Az időzónák játékának köszönhetően akár rá is lehetne hajtani arra, hogy az ember minél többször megünnepelhesse az évváltást.

A mögöttünk hagyott szilveszteren ez biztosan összejött azoknak, akik a japán All Nippon Airways NH106-os járatával utaztak. A Boieng 787-9 Dreamliner Tokióból 2024. január elsején helyi idő szerint 00.48-kor szállt fel, és Los Angelesben 2023. december 31-én landolt, helyi idő szerint 17.12-kor.

Az “időutazó” gép trükkje az volt, hogy kihasználta a két város közötti 17 órás időeltolódást. Útja során átlépte a Csendes-óceánon tekergő dátumválasztó vonalat, így a fedélzeten ekkor visszaléphettek egyet az utasok naptárjaikban. Így két éjféli koccintás is jutott a Japánból az Egyesült Államokba tartóknak.

Léggömberegetés Tokióban újév alkalmából (Kép: Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

Léggömberegetés Tokióban újév alkalmából (Kép: Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

Ha valaki hasonlót szeretne megélni mondjuk jövőre, nem is kell messzire utaznia: Románia és Ukrajna is egy órával “előttünk” jár, így aki keleti szomszédainknál éjfélkor koccintott, annak volt még egy órája átérni a határ magyar oldalára, az itteni éjfélre.

A vérbeli szilveszterezők akár háromszor is köszönhetik az újévet akár anélkül, hogy repülőre ülnének. Ehhez csak egy időzóna-hármashatárt kell keresni, azaz olyan pontot, ahol három időzóna határai egybefutnak. Több ilyen hely is van a világon az olyan különc országok miatt, amelyeknek valamiért nem megfelelő az alapesetben kiosztott időzóna, és eltérnek attól.

Hozzánk legközelebb a lengyel-ukrán-fehérorosz hármashatár található a legközelebb: a buli itt Belaruszban kezdődhetne, majd egy órával később az ukrán oldalon folytatódna, és a lengyel éjféllel fejeződhetne be. Hasonló a helyzet a lengyel-litván-fehérorosz határon is, míg Oroszországban és Ausztráliában vannak olyan pontok, ahol határokon belül találkozik három időzóna is.

Forrás: Flightradar24
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Yuichi Yamazaki/Getty Images