Life Támogatott tartalom 2024. 01. 02.

Ez segíthet, ha aranyérrel utazol

Ha sokat vagy úton, akkor egy-két dologra nem árt figyelni, nehogy korunk egyik népbetegségével találd szembe magad! Az aranyér egy kellemetlen betegség, amely sokakat visszatart az utazástól. Nem véletlenül, hiszen a folyamatos ülés, valamint az idegen környezet annyira megvisel, hogy bizonyos esetekben inkább el sem indulnánk. Az aranyérbetegség elnevezésen a végbél záróizom-gyűrűje feletti erek kidudorodását, […]

Ha sokat vagy úton, akkor egy-két dologra nem árt figyelni, nehogy korunk egyik népbetegségével találd szembe magad!

Az aranyér egy kellemetlen betegség, amely sokakat visszatart az utazástól. Nem véletlenül, hiszen a folyamatos ülés, valamint az idegen környezet annyira megvisel, hogy bizonyos esetekben inkább el sem indulnánk.

Az aranyérbetegség elnevezésen a végbél záróizom-gyűrűje feletti erek kidudorodását, kitüremkedését, illetve az ezzel járó gyulladást és irritációt értjük. Alapvetően két formája létezik. Az egyik a belső aranyeresség, amely a végbélen belül jelentkezik, a másik pedig a külső aranyeresség, amelynél a végbélnyílás köröli bőr alatti vénák kitágulásáról és előre dudorodásáról beszélhetünk. A betegség mindkét formája járhat vérzéssel, fájdalommal vagy viszketéssel.

Ha valakinek aranyere van, akár enyhébb, akár súlyosabb, nem szívesen vállal hosszabb utazásokat, pedig egy kis odafigyeléssel nem kell lemondani ezekről.

Tudatos felkészülés

Ha eddig nem így étkeztünk, az utazás előtt legalább egy héttel érdemes áttérni az egészéges, rostokban dús étrendre. Lehetőleg minél több friss gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat, sózatlan (natúr) pattogatott kukoricát fogyasszunk, mert ezek kedvező hatással vannak az emésztésre. Indokolt odafigyelni a bőséges vízfogyasztásra is, mert a dehidratáltság a többi között székrekedéshez, ezáltal pedig az aranyeres panaszok súlyosbodásához vezethet.

Ez segíthet, ha aranyérrel utazol

Egyfajta megelőzés gyanánt érdemes az utazás előtt egy nappal ülőfürdőt venni, amely segít ellazítani a lenti izmokat. A meleg már önmagában gyógyító és nyugtató hatást fejt ki a fájó és viszkető területre, így nem feltétlenül szükséges gyógyhatású anyagokat tenni a vízbe. Vannak azonban olyan illóolajok, gyógynövények, amelyekkel hatékonyabbá lehet tenni a kezelést.

A sós fürdővíz kifejezetten jó hatással van a szervezetre, míg a kamillás víz csökkenti a gyulladást, és fertőtlenít, ezáltal enyhíti az aranyeres tüneteket. Figyelni kell viszont arra, hogy egy ülőfürdő ideális időtartama maximum 15-30 perc. Amennyiben a fürdővíz hűlni kezd, adni kell hozzá némi meleg vizet, de a hozzáadott víz ne legyen forró, hiszen a magas hőmérséklet irritálhatja a gyulladt területeket. Az ülőfürdő után javasolt mindenhol szárazra törölgetni magunkat.

Ne felejtsd el!

Amennyiben már használsz valamilyen kenőcsöt, vagy egyéb készítményt az aranyérproblémákra, feltétlen ellenőrizd utazást előtt, hogy van-e belőle elég! Ha hosszabb vakációra mész, akkor vásárolj belőle egy plusz dobozzal, mert ha külföldön fogy el, akkor nem biztos, hogy tudod pótolni. Érdemes arra is figyelni, hogy egy doboz mindig legyen a kézipoggyászukban, illetve, ha a kiszerelés meghaladja a 100 ml-t, akkor egy kis tégelybe nyomjunk át belőle valamennyit, mert ebben az esetben a repülőre is felvihetjük.

Az utazás, vagy a vakáció alatt érdemes kényelmes, bő ruházatot viselni, jobb kerülni a szűk, vagy világos nadrágokat. Higiéniai okokból érdemes bekészíteni egy kisebb kiszerelésű, nedves, intim törlőkendőt vagy nedves WC-papírt. Egy csomag kézfertőtlenítő zselé is segítségünkre lehet: nemcsak saját kezünket, de akár egy idegen – és kétes tisztaságú – vécédeszkát is fertőtleníthetünk vele.

Ez segíthet, ha aranyérrel utazol

Erre is figyeljünk!

Utazás közben hasznos lehet egy felfújható, O-alakú párna, amely tehermentesíti a kismedencei izmokat a hosszantartó ülés során. Amennyiben lehetőségünk van, akkor álljunk fel, sétáljunk, végezzünk néhány tornagyakorlatot utazás közben, így élénkítve a vérkeringésünket!

Ha aranyérrel küzdünk, különösen oda kell figyelnünk a helyes táplálkozásra, így ugyanis enyhíthetjük a kellemetlen panaszainkat, valamint megakadályozhatjuk a probléma kiújulását is. Utazás közben tartózkodjunk az ismeretlen ételektől és a gyorséttermi koszttól: bélmozgásunkat magas rosttartalmú, könnyű nassolnivalóval (pl. müzliszelettel) támogathatjuk. Igyunk továbbra is bőségesen (vizet, gyógyteát), mert ha például repülőn utazunk, a száraz levegő miatt 1 óra alatt akár fél liter vizet is veszíthetünk csak a légzés által.

Végezetül a legfontosabb, ha hív a természet utazás közben, akkor ne tartogassuk azt, amit nem muszáj! Még megérkezés után sem. Ha vendégségben vagyunk, akkor sem!

HIRDETÉS

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

Ezt tedd, és nem lesz aranyered

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

www.proktis.hu

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Pixabay