Life Erdős Norbert 2024. 01. 02.

Már kevés alkohol is károkat okoz

Egy kevés alkohol nem árthat, sőt naponta egy pohárka vörösbor még jót is tesz - tartja a mondás, amelyet most, úgy tűnik, megcáfol a WHO.

Biztosan te is hallottad már, hogy naponta egy-két korty alkohol nem árthat, sőt a vörösbor mértékkel való fogyasztása serkenti a vérkeringést, csökkenti a vesehomok és a vesekő kialakulását, azonban a WHO friss tanulmánya arra figyelmeztet, hogy inkább szorítsuk a minimumra, vagy teljesen hagyjunk fel az alkohol fogyasztásával.

A publikáció szerint az alkoholfogyasztás csökkentése a szájüregi és hasonló daganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti és a vizsgálatokból az is kiderül, hogy kis mennyiségű alkohol is káros lehet.

 

A WHO szakemberei számos kutatást átbogarászva bizonyítékot találtak rá, hogy az említett szájüregi rák mellett a kevesebb alkohol csökkentheti a mell-, vastagbél- és gégerák kialakulását.

Azt is megállapították, hogy az alkohol lebontása közben termelődő acetaldehid toxin kulcsszerepet tölt be az alkohollal összefüggő rákos megbetegedésekben. Szóval a kevesebb szeszes ital fogyasztása csökkenti ennek való kitettségünket, ami mindenképp pozitív az emberi szervezetre nézve.

 

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Getty Images