Life Erdős Norbert 2024. 01. 04.

Most bárki megnézheti, hogyan telik egy nap a Marson

A Curiosity marsjáró szabadnapot kapott, annyira dolga volt csak, hogy a kamerái be legyenek kapcsolva. Rögzítette az egész napot, amit a NASA most megmutat nekünk.

A NASA egyik Mars-rovere (a Curiosity) 2023. november 8-án kapott egy szabadnapot, és eközben felvételeket készített a bolygó felszínéről, amit aztán az amerikai űrügynökség szakemberi kicsit felgyorsítottak és emészthetőbb formában osztottak meg a világgal.

A Curiosity kameraképeinek segítségével navigálja a földi irányítás a nehéz terepen a rovert. A NASA emberei azonban november 8-án minden munkálatot leállítottak a Curiosityvel kapcsolatban, ugyanis a Mars, a Föld és a Nap olyan szögben álltak, hogy lehetetlen lett volna a kommunikáció az eszközzel.

Ez mit jelent?

A Föld a Nap egyik, a Mars a másik oldalán volt, így csillagunk zavarta a kapcsolatfelvételt. A rádiócsend előtt egyetlen utasítást küldtek a marsjárónak: két kamerájának 12 órányi felvételt kellett rögzítenie 5:30 és 17:30 perc között, a Gale-kráterben. Az első kamerán az 5486 méter magas Sharp-hegy völgyét láthatjuk, míg a hátsó a Galer-kráter alját vette.

Forrás: NASA/JPL-Caltech