Life Fehér Patrik 2024. 01. 06.

Mesés jégbirodalom várja a turistákat Kínában

Valóságos jégvárost húznak fel Kínában minden télen immár negyed évszázada. A lehengerlő látványban három hónapig lehet gyönyörködni.

Keveset hallani róla, pedig Harbin Kína 10. legnagyobb városa a maga 5,8 milliós lakosságszámával. A várost a Jeges város néven is ismerik, mivel Kínában itt a leghidegebb és a leghosszabb a tél, cikkünk megjelenésének napjaiban is -20 és -30 Celsius-fok között mozog a hőmérséklet.

A fogcsikorgató hideg tökéletes körülményeket szolgáltat ahhoz, hogy minden évben megrendezzék a jégszobrok fesztiválját. Itt azonban nem hagyományos jégszoborfaragás zajlik: valóságos város épül, hóból és fagyott vízből, melyben a legforgalmasabb napokon több mint 160 ezer turista is megfordul.

Mesés jégbirodalom várja a turistákat Kínában

A jeget a város folyójából, a Szonghuából veszik a szobrászok és építőmesterek, akik idén 25. alkalommal húzhatták fel a pompás látványosságot.

Mesés jégbirodalom várja a turistákat Kínában

A fesztivál történetében az idei a legsikeresebb év – mindez annak ellenére kijelenthető, hogy még márciusig biztosan látogatható a jég- és hóvilág. Az újévi ünnepségek során megdőlt a napi látogatószám, a városba pedig néhány nap leforgása alatt több mint 3 millióan látogattak. A turizmusból befolyt bevétel (5,91 milliárd jüan – 285 milliárd forint) is meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet a helyi média tájékoztatása szerint.

Mesés jégbirodalom várja a turistákat Kínában

Beszéljenek azonban helyettünk a helyszíni fotók, melyek láttán egy kicsit mindannyian hiányolni kezdhetjük a tél hidegebb, havasabb arcát. Kattints, és megnyílik a galéria:

15 fotó megtekintése
Forrás: Daily Mail
Kép(ek) forrása: VCG/VCG via Getty Images