Life Erdős Norbert 2024. 01. 07.

Rekordméretű halálos pókra bukkantak

A világ leghalálosabb pókjának, az emberi körmöt is átszúrni képes tölcsérhálós póknak a rekordméretű hím példányát találták meg nemrég Ausztráliában. Az állatot az Ausztráliai Hüllőpark fogadta be, ahol mérgének kivonásával életeket menthet.

A Herkules névre keresztelt Sydney-tölcsérhálóspókra a Central Coast régióban, Sydney-től körülbelül 80 kilométerre találtak rá – áll a hüllőpark csütörtöki közleményében.

A közeli parkban dolgozó pókszakértők vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az állat az Ausztráliában talált eddigi legnagyobb hím példánya a fajnak. Herkules 7,9 centiméter hosszú, méreteivel az Ausztráliai Hüllőpark 2018-as “rekorderét”, Kolosszust előzte meg.

A Sydney-tölcsérhálóspók egy példánya, a fotón nem Herkules látható.

A Sydney-tölcsérhálóspók egy példánya, a fotón nem Herkules látható.

A Sydney-tölcsérhálóspókok általában 1-5 centiméteresek. A nőstények a hímeknél nagyobbra nőnek, harapásuk kevésbé mérgező. Többnyire erdős és külvárosi területeken élnek, Sydney-től északi irányba Newcastle-ig, nyugatra pedig a Kék-hegységig.

Herkules a hüllőpark ellenméregprogramjában vesz majd részt, amelynek keretében a pókokból kinyert méreganyagból életmentő ellenszert állítanak elő.

“Hozzászoktunk ahhoz, hogy viszonylag nagy tölcsérhálós pókok érkeznek a parkba, de ezzel az óriási hímmel megütöttük a főnyereményt” – mondta Emma Teni, az Ausztráliai Hüllőpark gondozója, kiemelve, hogy az állat hihetetlenül értékes számukra, mivel egy ekkora méretű példányból óriási mennyiségű méreganyagot tudnak kinyern.

Általában a hímek marnak, mivel az esős évszak idején párt keresve kóborolnak, és ilyenkor betévedhetnek kertekbe, parkokba, lakásokba is. A mérge életveszélyes, de rossz híre ellenére csak védekezésképpen támad. Ilyenkor a négy elülső lábát felemeli, és csáprágóit lefelé mozgatva beledöf áldozatába, néha többször is egymás után. Mérge, az atracotoxin lebontja és elfolyósítja a szöveteket. Erős fájdalmat okoz, embernél és más főemlősöknél az idegrendszert is károsítja (más emlősöknél nem). Csípése halálos is lehet. Gyerekekre különösen veszélyes. Maráskor azonnali orvosi ellátás szükséges.

Ausztráliában egyetlen ember sem halt meg tölcsérhálós pók harapása miatt az Ausztráliai Hüllőpark ellenméregprogramjának 1981-es indulása óta.