Mindig is ellentmondásos volt a világban a bálnahús fogyasztásának kérdése, ennek ellenére több országban, pl. Japánban még mindig ölik őket fogyasztási céllal, Feröer-szigeteteken például ez az egyik legfontosabb fehérjeforrás a mai napig.
Izland is ide tartozott, egészen mostanáig:
Az utolsó cég, melynek bálnavadászati engedélye volt, 2023 végéig működhetett legálisan, azonban nem kérték engedélyük meghosszabbítását az illetékesektől. 2024-ben így Izland leállt a kereskedelmi célú bálnabefogásokkal. Amúgy sem voltak mozgalmasak az utóbbi évek a hivatalos jelentések szerint, mindössze egy bálna múlt ki vadászat miatt 2021 és 2023 között.
Az országban az élelmiszer fogyasztása sosem volt igazán jellemző, még elszigeteltsége ellenére sem, alkalmanként ették a helyiek a bálna húsát. A szervezett vadászat leginkább a baszk és a holland kereskedők miatt alakult ki annak idején, ugyanis velük üzleteltek: az izlandiak bálnahússal fizettek a tejtermékekért, mellyel színesíthették táplálkozásukat.
A modern időkben is a kereskedelem hajtotta az izlandi bálnavadászatot, baszkok és hollandok helyett azonban Japán volt a partner. Az ázsiai országnak azonban egyre kevésbé kellett az európai bálnahús azok után, hogy 2019-ben újraindították a kereskedelmi célú vadászatot: amit megesznek, azt ők maguk, a saját tengereiken fogják be.
Izlandon vannak ugyan helyek, ahol most is árulnak bálnahúst, ám ezek leginkább a külföldiek miatt léteznek, akik egyfajta egzotikumként tekintenek az ételre. Az “Egy olasz Izlandon” blog szerint a szigetországban található egy igen ismert étterem, amely tíz éve raktározza ugyanazt az adag bálnahúst lefagyasztva. Alig kell belőle naponta felolvasztani, ugyanis annyira azért nem kapós a dolog.