Life Fehér Patrik 2024. 01. 10.

Az egész világ örülhet Izland bejelentésének

Az észak-atlanti szigetország bejelentette, be kívánja fejezni a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A tengeri emlősök húsa iránt egyre kisebb a kereslet, a helyiek szinte egyáltalán nem is fogyasztják.

Mindig is ellentmondásos volt a világban a bálnahús fogyasztásának kérdése, ennek ellenére több országban, pl. Japánban még mindig ölik őket fogyasztási céllal, Feröer-szigeteteken például ez az egyik legfontosabb fehérjeforrás a mai napig.

Izland is ide tartozott, egészen mostanáig:

az országban leállt a bálnavadászat.

Az utolsó cég, melynek bálnavadászati engedélye volt, 2023 végéig működhetett legálisan, azonban nem kérték engedélyük meghosszabbítását az illetékesektől. 2024-ben így Izland leállt a kereskedelmi célú bálnabefogásokkal. Amúgy sem voltak mozgalmasak az utóbbi évek a hivatalos jelentések szerint, mindössze egy bálna múlt ki vadászat miatt 2021 és 2023 között.

Az országban az élelmiszer fogyasztása sosem volt igazán jellemző, még elszigeteltsége ellenére sem, alkalmanként ették a helyiek a bálna húsát. A szervezett vadászat leginkább a baszk és a holland kereskedők miatt alakult ki annak idején, ugyanis velük üzleteltek: az izlandiak bálnahússal fizettek a tejtermékekért, mellyel színesíthették táplálkozásukat.

Kép: Sergei Gapon/Anadolu Agency via Getty Images

Kép: Sergei Gapon/Anadolu Agency via Getty Images

A modern időkben is a kereskedelem hajtotta az izlandi bálnavadászatot, baszkok és hollandok helyett azonban Japán volt a partner. Az ázsiai országnak azonban egyre kevésbé kellett az európai bálnahús azok után, hogy 2019-ben újraindították a kereskedelmi célú vadászatot: amit megesznek, azt ők maguk, a saját tengereiken fogják be.

Izlandon vannak ugyan helyek, ahol most is árulnak bálnahúst, ám ezek leginkább a külföldiek miatt léteznek, akik egyfajta egzotikumként tekintenek az ételre. Az “Egy olasz Izlandon” blog szerint a szigetországban található egy igen ismert étterem, amely tíz éve raktározza ugyanazt az adag bálnahúst lefagyasztva. Alig kell belőle naponta felolvasztani, ugyanis annyira azért nem kapós a dolog.

Forrás: Tasteatlas
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images