Life Kovács Miklós 2024. 01. 10.

Beszélő fej készült mesterséges intelligenciával

Modern korunk modern problémájára ad kissé ijesztő választ a beszélő, digitális fej, melyen keresztül kollégáink, de akár a mesterséges intelligencia is megszólalhat.

A munkahely ma már sokak számára az otthonnal egyenlő, de a megbeszélések ennek ellenére velünk maradnak. Ezek sokszor személytelenek, és ezen akart első körben javítani a Zero Distance által fejlesztett Wehead. Az általuk tervezett kütyü egy kijelzőkkel telerakott, fej alakú szerkezet, amely egy online megbeszélés során képes a beszélő arcának megjelenítésére, és még a fejmozgást is imitálni tudja, hiszen a kezelője képes a kijelzők forgatására.

Beszélő fej készült mesterséges intelligenciával

Tipikusan látványos, de nem túl életszerű megoldás, és ezt talán a cégnél is érzik, ezért 2024-re felturbózták a legaktuális technikával, a mesterséges intelligenciával. Így már nemcsak egy távolban kamerába bámuló embert képes megjeleníteni, hanem egy teljesen virtuális “személyt”. 

Ezzel emberszerűbbé válnak a chatablakokban megjelenő MI-alapú virtuális asszisztensek, de a videók alapján azért egy pillanatra sem tűnik úgy, hogy élő emberrel, és nem egy robottal beszélgetünk. 

A Wehead dumáját a ChatGPT biztosítja ami 8 magos processzorral, 512 GB memóriával, négy, 1440 pixeles AMOLED kijelzővel ellátott hardveren fut. Több kamera és mikrofon is került az eszközbe, a kijelzők pedig vízszintesen 320 fokban, függőlegesen pedig 70 fokban mozognak. 

Otthon dolgozva, a gép előtt nyugodtan ülve ki ne vágyna egy monitorfejre, aki döcögős mondatokkal szórja a világ közhelyeit, a legjobb hamburger receptjét, vagy bármit, amit egy Google-kereséssel megtudhatunk? 

Nos, aki erre az élményre vágyik, az már rendelhet magának Wehead “mifejet”, méghozzá 4950 dollárért, azaz több mint másfél millió forintért. Ennél talán olcsóbb és jobb megoldás, ha néha bemegyünk a munkahelyünkre.