Life Fehér Patrik 2024. 01. 11.

Ezek napjaink legjobb sajtjai. Köztük van a kedvenced?

A leglágyabbtól a legkeményebbig rengeteg sajtot értékelt a nagyközönség, mutatjuk a világ kedvenceit!

A minap már bemutattuk nektek, mely ételek voltak a világ kedvencei 2023-ban. Ahogy abban a cikkünkben írtuk, a Tasteatlas kulináris térképének közönsége nemcsak a fogásokat, hanem helyszíneket és összetevőket is értékeli.

Ilyenek a sajtok is, melyek önmagukban, illetve ételek hozzávalóiként is fontos szerepet töltenek be a világ táplálkozásában. Talán megszámlálhatatlanul sok formában létezhet: lehet lágy vagy épp kőkemény, rövid vagy hosszú ideig érlelt, és bele sem mentünk abba, hogy milyen állat tejéből készült tejtermékről van szó.

A Tasteatlas közönsége a mögöttünk álló évben több mint 24 ezer voksot adott le 1378 listázott sajtra. Ezekből hoztuk el nektek a legjobbakat, görgess lejjebb!

A leghíresebb portugál sajt, a Serra da Estrela lett a lista ötödik helyezettje 4,63 csillaggal. Csak bizonyos juhfajták tejből készül a kívül félig kemény, belül azonban lágy tejtermék, mely elfér a tenyérben. Íze fantasztikus, ezt személyes tapasztalatból mondom

A leghíresebb portugál sajt, a Serra da Estrela lett a lista ötödik helyezettje 4,63 csillaggal. Csak bizonyos juhfajták tejéből készül a kívül félig kemény, belül azonban lágy tejtermék, mely elfér a tenyérben. Íze fantasztikus, ezt személyes tapasztalatból mondom

4,64 csillaggal a negyedik a Graviera Naxou a görögországi Naxosz szigetéről. Ez egy kemény, belül lyukacsos sajt, frissítő ízzel és lágy aromával, legalább 40 százalék zsírtartalommal. Főként tehéntejből készül, de kerülhet bele juh- és legfeljebb 20 százalékban kecsketej is

A bronzérmes a Stracchino di Crescenza nevű krémsajt (4,64 csillag), melyet kenyérre kenve, sós közegben, de gyümölcsökkel párosítva édességként is lehet fogyasztani. Alapvetően Olaszországból, a Pó folyó völgyéből származik, és készülhet tehén-, illetve bivalytejből

A bronzérmes a Stracchino di Crescenza nevű krémsajt (4,64 csillag), melyet kenyérre kenve, sós közegben, de gyümölcsökkel párosítva édességként is lehet fogyasztani. Alapvetően Olaszországból, a Pó folyó völgyéből származik, és készülhet tehén-, illetve bivalytejből

Ezüstérmes lett a Mozzarella di Bufala Campana, vagyis a campaniai bivalymozzarella. A Nápolytól délre lévő Salerno környékéről származó sajtba csakis bivalytej kerülhet, nem keverik tehéntejjel - ennek is köszönheti ínycsiklandó ízét

Ezüstérmes lett a Mozzarella di Bufala Campana, vagyis a campaniai bivalymozzarella. A Nápolytól délre lévő Salerno környékéről származó sajtba csakis bivalytej kerülhet, nem keverik tehéntejjel – ennek is köszönheti ínycsiklandó ízét

Kisajátították a dobogót az olaszok: a győztes 4,68 csillaggal az igazi parmezán, a Parmigiano Reggiano lett. Világszerte ismert és elismert kemény sajtról van szó, melyet leggyakrabban ételek kiegészítőjeként, ízesítőjeként fogyasztanak - és milyen jól teszik!

Kisajátították a dobogót az olaszok: a győztes 4,68 csillaggal az igazi parmezán, a Parmigiano Reggiano lett. Világszerte ismert és elismert kemény sajtról van szó, melyet leggyakrabban ételek kiegészítőjeként, ízesítőjeként fogyasztanak – és milyen jól teszik!

Forrás: Tasteatlas
Kép(ek) forrása: Getty Images