Life Fehér Patrik 2024. 01. 15.

Brutális ollózásból született az év gólja

Idén is kiosztották a legendás magyar futballista, Puskás Ferenc után elnevezett díjat az év legszebb góljáért.

Hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) The Best nevű londoni gáláján számos elismerés mellett átadták át az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat. Az év mondjuk nem feltétlenül állja meg helyét ebben a kijelentésben, ugyanis a gála során a férfiak díjazása, illetve a Puskás-díj kiosztásánál a 2022. december 19-től 2023. augusztus 20-áig tartó teljesítményt vették figyelembe.

Az év góljára a FIFA oldalán lehetett szavazni több körben. December közepére már eldőlt, mely három találat közül kerülhet ki a Puskás-díjas gól.

A Puskás-díjról bővebben

15. alkalommal osztották ki a magyar futballistáról elnevezett elismerést. Az elsőt még a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, a brazil Wendell Lira, a malajziai Mohd Faiz Subri, a francia Olivier Giroud, az egyiptomi Mohamed Szalah, azután 2019-ben – első magyarként – Zsóri Dániel, őt követően pedig a dél-koreai Szon Hung Min volt a díjazott. 2022-ben az argentin Erik Lamela lett a győztes, tavaly pedig egy amputált lábú lengyel játékos, Marcin Oleksy.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei közt szerepel, hogy a találatnak “gyönyörűnek” kell lennie: ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól; a találat ne a másik csapat hibájából vagy szerencsével szülessen, a gólszerző pedig nem viselkedhet sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhat.

Idén végül Guilherme Madruga nyerte a Puskás-díjat. A brazil játékos hazája másodosztályában, a Botafogo SP színeiben ollózott hatalmasat, ráadásul a 16-oson kívülről:

Az est során a férfiak és a nők körében is kiosztották a legjobb játékosoknak és edzőknek járó díjakat. Ők kaptak elismerést:

  • a legjobb férfi játékos: Lionel Messi (Argentína/Inter Miami)
  • a legjobb férfi edző: Pep Guardiola (Manchester City)
  • a legjobb férfi kapus: Ederson (Brazília/Manchester City)
  • a legjobb női játékos: Aitana Bonmatí (Spanyolország/FC Barcelona)
  • a legjobb női edző: Sarina Wiegman (Anglia)
  • a legjobb női kapus: Mary Earps (Anglia/Manchester United).

A FIFA Fair Play díját a brazil válogatott nyerte, aki egy Guinea elleni mérkőzésen tisztán feketében lépett a pályára, ezzel felhívva a figyelmet a rasszizmus problémájára.

Kép(ek) forrása: Thiago Calil/AGIF/Getty Images