Life Fehér Patrik 2024. 01. 17.

Itt az okostávcső, ami felismeri, amit látsz

Forradalmasítja az élővilág megfigyelését az a Swarovski-féle távcső, mely több mint 9000 állatfajt ismer fel a mesterséges intelligencia segítségével. Borsos áron kínálják a hobbieszközt.

Tudományosan is bizonyított tény, hogy a madarak megfigyelése pozitív hatással van a mentális egészségre. Már a természetben töltött idő is nagyon hasznos ebből a szempontból, azonban további sikerélményt ad, ha látunk egy madarat, és azt esetleg fel is ismerjük.

Utóbbiban segíthet sokat a Swarovski Optik által a 2024-es CES kiállításon bemutatott okostávcső. Az AX Visio nevű eszközt olyan mesterségesintelligencia-alapú rendszerrel vértezték fel, mely valós időben képes felismerni kb. 9000 madár-, illetve egyéb állatfajt.

Itt az okostávcső, ami felismeri, amit látsz

Az eszköz beépített fénykép- és videókészítő rendszere azonnal meg is örökíti a lencsevégre kapott állatot, a felvételek pedig megoszthatóak egy okostelefonos alkalmazáson keresztül.

Itt az okostávcső, ami felismeri, amit látsz

Igazi jubileumi termék az AX Visio, idén ünnepli ugyanis 75. születésnapját a Swarovski Optik. A távcsövet 5 évig fejlesztették, készítésében pedig olyan nevek lettek részt, mint például Marc Newson, az Apple Watch dizájnere.

Itt az okostávcső, ami felismeri, amit látsz

Az okostávcső február elsején kerül a piacra 4800 dolláros, átszámítva 1,67 millió forintos vételáron.

Forrás: Swarovski Optik