Style Fehér Patrik 2024. 01. 09.

Az átlátszó képernyők 2024 sztárjai

Úgy tűnik, 2024-re eljutottunk oda, hogy szélesebb körben elterjedhetnek az átlátszó tévék. Két világmárka, a Samsung és a LG is ezzel rukkolt elő az év legfontosabb technológiai kiállítására, mutatjuk, mit tudnak.

Javában zajlik Las Vegasban a CES, az év legfontosabb technológiai kiállítása, ahol a legtöbb márka jelen van, hogy megmutassa – elsősorban szórakoztatóelektronikai – újdonságait, innovációit. A hírek alapján idén két főszereplője van a nevadai eseményeknek: a Samsung és az LG nagyon hasonló portfólióval rendelkezik, ráadásul fő hívószavuk is ugyanaz, mégpedig az átlátszóság.

A Samsung a világ első átlátszó MicroLED kijelzőjével érkezett a CES-re, mely mintha nem is evilági lenne. Gyakorlatilag egy lebegő üveglapnak tűnik az egész, melyen közben “megy a film”.

A dél-koreaiak elsősorban technológiai bemutatóként tekintenek erre a projektre, arról nincs szó, hogy mikor kerülhet ez be megvásárolható termékekbe. Tudásuk jelenlegi szintjét összehasonlíthatóvá tették olyan átlátszó képalkotó technológiákkal, mint az átlátszó OLED és az átlátszó LCD. A hármas versenyt egyértelműen az újdonság nyerte: sokkal fényesebb a képe, az üveg is tisztább és átlátszóbb, illetve egyáltalán nincs kerete.

Helyszíni beszámolók szerint a mindössze 1 cm vastag üvegen élesen jelennek meg a képek, már-már olyan a tartalma, mintha megelevenedő hologramot nézne az ember.

A másik nagy újító, az LG a már említett OLED-technológiában húzott akkorát, hogy a CES öt innovációs díjjal is elismerte. A másik dél-koreai gyártó előállt a világ első vezeték nélküli átlátszó OLED-tévéjével, mely a tervek szerint még idén megvásárolható lesz.

Az átlátszó képernyők 2024 sztárjai

A 77 colos OLED T nevű készülék már most is szinte készen áll arra, hogy megvegyék – ára egyelőre még nem ismert. Legfontosabb jellemzője a 4K-s felbontás, de kiemelendő még, hogy egy hátsó árnyékoló rolóval is rendelkezik, így nem kell mindig átlátszó módban nézni a műsort, be lehet sötétíteni a jobb láthatóságért.

Az átlátszó képernyők 2024 sztárjai

Vezeték nélkülisége abban nyilvánul meg, hogy kábel nélkül küldhetünk a készüléknek kép- és hanganyagot. Ezt a Zero Connect Box oldja meg, ez vesz be minden jelet és továbbítja gyakorlatilag azonnal az OLED T-nek. A tévét így szabadabban lehet pakolni lakáson belül, a lehető legjobban kihasználva az átlátszóság nyújtotta lehetőségeket.

Forrás: Engadget, LG, Samsung
Kép(ek) forrása: LG