Style Fehér Patrik 2023. 08. 15.

Megjelent a világ első vezeték nélküli tévéje

Nem csupán technológiai oldalról nagy újítás az LG legújabb készüléke, esztétikai szempontból is nagyon örülhetünk az érkezésének.

A legtöbb magyar háztartás nappalijának középpontjában egy tévé áll, melynek környékére nem lehetnek sokan büszkék. Én sem vagyok az a sajátomra, ugyanis egész egyszerűen nem tudom rendszerezni az összevissza lógó kábeleket. Egy kell a tévé áramellátásához, belefut a készülékbe egy internetkábel, egy HDMI-kábel a set-top-boxból, még egy HDMI-kábel a játékkonzol miatt, és van még egy, ha rákötném a laptopomat a tévére – ez így öt, különböző irányokból a tévébe futó vezeték.

Ezt szüntette meg az LG, és redukálta egyetlen tápkábelre új készüléke, a 97 colos (246 cm-es) képátlójú Signature OLED M esetében. A 97M3 kódnevű modell érkezéséről már év elején lehetett hallani, azonban most kezdték el az értékesítését. Első körben csak Dél-Koreában, a márka hazájában kapható a tévé, azonban a terv az, hogy még idén eljut Észak-Amerikába és Európába is az újdonság.

Megjelent a világ első vezeték nélküli tévéje

A vezeték nélküli adatátvitelre már a jelenlegi tévék is képesek, mindezt megtapasztalhatjuk mi is, ha pl. telefonunkat tükrözzük egy okostévé képernyőjére. Ezek a kapcsolatok azonban lassabbak, a wifihálózat ingadozásainak is kitettek. Ezt hidalta át az LG egy új megoldással, a Zero Connect Boxszal, mely képes arra, hogy 4K-felbontású (3840 * 2160 pixeles), 120 Hz frissítésű képet fogadjon akár 10 méterről is.

Megjelent a világ első vezeték nélküli tévéje

Adott tehát egy különálló doboz, amit oda rejtünk a tévéhez képest, ahová akarunk. Ebben dughatjuk a megfelelő kábelt, legyen az akár HDMI, USB, RF, LAN, de még Bluetooth-szal is rácsatlakozhatunk. A dobozba érkező jel továbbítódik a tévére, gyakorlatilag azonnal, mindenféle késlekedés nélkül: mindehhez a doboz automatikusan meghatározza az optimális adatútvonalat, de állítható antennájával mi is segíthetünk neki.

Megjelent a világ első vezeték nélküli tévéje

Ezzel a változtatással a tévé és környezete jóval esztétikusabb lesz, mint korábban. Persze ezt meg is kell fizetni, átszámítva kb. 10,6 millió forintért kínálják a készüléket. A jövőben egyébként érkezik belőle két kisebb kiadás is 83 és 77 colos méretben, ezek valószínűleg majd olcsóbbak is lesznek.

Forrás: LG