Life FIRSTCLASS 2024. 01. 17.

Kiállítás nyílik a magyar Giacometti életművéből

A Pozsonyi úti Amikor Galériát eddig antikvitás és vintage lakberendezési üzletként ismerhettük, február 22-én az újlipótvárosi művészeti galériák közé lép.

Az új kiállítótérben elsőként Határátlépés / Kiállítás Percz János (1920-2000) a magyar Giacometti életművéből címmel nyílik tárlat, ami a galériatulajdonos, Molnár Viktor régi álma volt, hiszen már hosszú ideje szenvedélyesen gyűjti Percz alkotásait. Molnár az apránként összegyűjtött művekből egy egész életművet átfogó, a nagyközönség előtt eddig jórészt ismeretlen kollekciót állított össze.

A közel száz szobrot, használati tárgyat, dísztárgyat, ékszert, kisplasztikát felvonultató kiállítás az alkotói életmű egyes epizódjain keresztül idézi meg a szocializmus évtizedeinek művészeti közegét.

Kiállítás nyílik a magyar Giacometti életművéből

A kiállításon Percz János életművét ismert kortárs alkotók – Vilt Tibor, Borsos Miklós, Ország Lili, Korniss Dezső – művei helyezik kontextusba, rámutatva a korszakban megfigyelhető motívumvándorlásokra, tematikus hasonlóságokra.

A galéria célkitűzése, hogy átfogó életmű-kiállítások keretében bemutassa a 20. század második felének magyar művészettörténetét, egészen a jelenkorig.

Kép(ek) forrása: Székely Judit / Amikor Galéria