Life Kovács Miklós 2024. 01. 19.

Lézert vetnének be az űrszemét ellen

Ausztrál és japán kutatók új módszert vetnének be az űrt elborító törmelékkel szemben, a Földről, lézerrel takarítanák az égboltot.

A lézer volt a sci-fi filmek nagy ígérete a XX. század közepén. Ezzel lődöztek egymásra  rosszak és jók, a főgonoszok pedig világpusztító terveikhez is általában valami böszme nagy géppel hajtott lézernyalábot használtak. 

2024-re pedig elértünk oda, hogy tényleg az égbe lődöznénk lézercsíkokat, igaz esetünkben takarító jelleggel. Föld körüli pályán ugyanis egyre több törmelék kering, műholdak, rakéták darabjai, amelyek egyre apróbb darabokban egyre nagyobb gondot okoznak. 

A japán EX-Fusion és az ausztrál EOS Space olyan megoldást talált a problémára ami hatékonysága mellett olcsó is lehet. Az Interesting Engineering írása szerint az Ex-Fusion egy olyan lézerrendszert használna az űrszemét ellen, melyet első körben a fúziós energia előállítására terveztek.

A projekt kezdeti szakaszában olyan lézertechnológiát állítanak fel ami a 10 cm-nél kisebb űrszemetet tudja detektálni.

Az ilyen méretű törmeléket hagyományosan nagy kihívást jelentett a földről lézerrel megcélozni. A második fázisban az EX-Fusion és az EOS Space a felszínről kilőtt lézersugarakkal távolítaná el ezeket. 

Olyan erős lézer nincs, hogy gyakorlatilag felrobbantsa az apró darabokat. A lézerrel a haladási irányával ellentétes irányból lőnék meg a célpontot, ami így lelassulva belép a légkörbe, és hamarabb elég, mint normál esetben. 

Elméletben jó ötlet, aminek megvalósítása előtt még van pár akadály. Még nincs elég pontos és kellően erős lézer a feladatra.

Forrás: Interesting Engineering
Kép(ek) forrása: Getty Images