Life Támogatott tartalom 2024. 01. 20.

Így védheted meg magad az aranyértől

Korunk népbetegsége, az aranyér és az ülő munka között egyértelmű kapcsolat van. Az irodai dolgozók különösen ki vannak téve az aranyérbetegség veszélyének. Az aranyérbetegség akkor alakul ki, ha a végbélnyíláshoz közeli vénás érkötegben valamilyen ok miatt tartósan megnő a nyomás. Ilyenkor a vénák kitágulnak, faluk elvékonyodik, felszínük sérülhet, vérezhet és begyulladhat. Gyakran akkor vesszük észre, […]

Korunk népbetegsége, az aranyér és az ülő munka között egyértelmű kapcsolat van. Az irodai dolgozók különösen ki vannak téve az aranyérbetegség veszélyének.

Az aranyérbetegség akkor alakul ki, ha a végbélnyíláshoz közeli vénás érkötegben valamilyen ok miatt tartósan megnő a nyomás. Ilyenkor a vénák kitágulnak, faluk elvékonyodik, felszínük sérülhet, vérezhet és begyulladhat. Gyakran akkor vesszük észre, amikor pecsételő vérzés jelentkezik a nagydolog után a vécépapíron vagy a fehérneműn. Jellegzetes tünetnek számít még a végbél viszketése, idegentest érzés a végbélnyíláson belül, vagy a széklet felszínén megjelenő piros vér. A székelés közben jelentkező fájdalom is aranyérbetegségre utalhat. Előrehaladottabb esetekben az aranyeres csomók a végbélnyíláson kívül rekedhetnek, ilyenkor a vér bennük megalvad, a csomók megkeményedhetnek és fájdalmasan begyulladhatnak.

Az emberi testet nem a folyamatos ülésre tervezték.

Az emberi testet nem a folyamatos ülésre tervezték.

A betegségnek két fajtája van: a belső és külső aranyér. A belső aranyér, a betegség korai stádiumára jellemző. Ilyenkor az elváltozás még kívülről nem észlelhető, csak panaszokat okoz. A külső aranyér a betegség előrehaladott stádiumát jelenti, amikor a belső aranyér annyira kitágul, hogy a helyéről lecsúszik, és a végbélnyíláson kívülre kerül. Ilyenkor a tünetek is intenzívebbé válnak. Aranyeres panaszok ugyan szinte bármelyik életkorban kialakulhatnak, de 40-50 éves kor felett mégis gyakoribbak.

Rizikófaktorok

Az emberi testet nem a folyamatos ülésre „tervezték”. Ha irodában görnyedsz napi 8-10 órát, akkor jó eséllyel az életed folyamán legalább egyszer találkozol az aranyér tüneteivel, ugyanis a sok ülés miatt megnő a nyomás a kismedence vénáiban, amelyek ennek hatására szépen lassan kitágulnak. A vénák fala nem ruganyos, és a lassú tágulás miatt el is vékonyodik.

Nem mindegy, hol ülünk.

Nem mindegy, hol ülünk.

Speciális párna, kenőcs és kúp

Manapság már a sportoláshoz, illetve a munkavégzéshez is be lehet szerezni olyan eszközöket, amelyek akut aranyérbetegség esetén enyhítik a tüneteket. Ha hajlamos vagy az aranyérre, akkor mindenképpen érdemes beszerezned egy speciális, lyukas ülőpárnát. A kör alakú párnán található kivágás célja, hogy az aranyerünk ne érintkezzen a kemény felülettel és enyhüljön a fájdalom. A felhasználó testsúlya ugyanis áthelyeződik a gyűrű alakú felületre, megkímélve ezáltal az aranyeres területeket. A speciális ülőpárna úgy van kialakítva, hogy a végbélnyílást a lehető legjobban elemelje az ülőfelületről, így a fájdalmas területet nem irritálja alsónemű és az ülőfelszín.

Bármilyen ülésre és székre rátehető, így nemcsak az irodai széken, de akár az autóülésen, repülőgép-ülésen, vagy kerekesszékben is használható. Vagyis nemcsak otthon, vagy az irodában, hanem akár utazáshoz is ideális.

Amennyiben viszketést érzünk végbéltájon, vagy fájdalmat székletürítés közben, esetleg már kevés vér is megjelenik, érdemes beszerezni a párna mellé valamilyen aranyér elleni kúpot és kenőcsöt. Ha sikerül a betegség tüneteit korai stádiumban felfedezni, akkor a fenti eszközökkel önerőből is visszanyerhetjük az egészségünket. Amennyiben az aranyér már kifordul és esetleg a végbélnyiláson kívül reked, ajánlott orvosi segítséget kérni.

HIRDETÉS

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

Ezt tedd, és nem lesz aranyered

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

www.proktis.hu

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Pixabay.com