A világ egyik, ha nem a legnépszerűbb utazással foglalkozó oldala az Atlas Obscura. A magazint 2009-ben alapították, egyszerű újságból pedig kinőttek már utazásszervezővé is azóta.
A lap a 2024-es évet toplisták összeállításával kezdte, egyfajta utazási tippeket adva ezzel olvasóközönségüknek különféle tematikák szerint. Az egyikbe Magyarország is bekerült – pontos helyszínmegjelölést nem tettek hazánk mellé, ugyanis a lista a 10 fogás, ami megér egy foglalást címet kapta.
A hangsúlyt tehát az országra jellemző, helyi jellegzetes ételeken volt. Hazánk a flódninak köszönhetően került fel a tízes listára, melynek összeállítói saját bevallásuk szerint szívesen utaznának azért, hogy megkóstolják azt.
A négytöltelékes (szilvalekvár, dió, alma és mák) sütemény ízére külön nem tértek ki, de eredetét leírták, miszerint a magyar-zsidó konyha szimbólumáról van szó, és a 19. században tökéletesítették a ma ismert formájára.
A desszert eredetét egyébként korábbra teszik, német vagy francia területekre. Innen keveredett el hozzánk a bőséget is jelképező sütemény, melyet manapság világszerte magyar különlegességként hirdetnek.