Life Fehér Patrik 2024. 01. 22.

Rájöttek az elefántok emberi tulajdonságára

Olyan felfedezést tettek amerikai tudósok az elefántoknál, melynek köszönhetően már nem mondhatjuk el egyik tulajdonságunkról, hogy csak mi, emberek csináljuk azt.

Az elefántokat eddig is az állatvilág okosabb képviselői közé soroltuk, érzelmeiket például egészen látványosan ki tudják fejezni, legyen az például a gyász vagy a düh. Egy új tanulmány azonban még feljebb emelheti őket.

A Coloradói Egyetem több másik intézmény kutatóival együtt arra jutottak vizsgálataik során, hogy

az elefántok nevet adnak egymásnak, az állatok pedig hallgatnak is társaik hívására.

Mindezt egyedi hangok kiadásával teszik, ráadásul tudatos az egész, ezzel ők az első állatfaj az ember után, ahol egymás elnevezése bevett dolognak mondható.

Rájöttek az elefántok emberi tulajdonságára

A tanulmány számos vizsgálatot lefolytatott. Amellett, hogy a hangfelvételek alapján egyértelműen meg tudták határozni a megfigyelt elefántok egy csoportjának neveit, figyelték az állatok reakcióját is a hívásokra. Kiderült, hogy az elefántok a saját nevükkel is tisztában vannak, jobban figyelnek a saját hangjelükre, mint bármely más véletlenszerű elefánthangra. Azt is leszűrték a szakemberek, hogy az állati reakciók erősebbek akkor, ha az állatokat közvetlenül “szólítják” meg, mintsem akkor, amikor csak úgy a többi elefántnak játsszák le a hívóhangot.

A szerzők abban bíznak, ezzel nemcsak az elefántokat sikerül jobban megérteni, hanem azt is, hogyan fejlődött az emberi nyelv, hogyan alakult a kommunikáció evolúciója embereknél és állatoknál egyaránt.

Forrás: Earthly Mission
Kép(ek) forrása: Getty Images