Life Fehér Patrik 2024. 01. 24.

Papírról vagy képernyőről jobb olvasni? Itt a tudományos válasz

Miközben a világ, beleértve az iskolákat is a digitalizáció felé halad, egy tanulmány rávilágított arra, hogy a gyerekek hatékonyabban tanulhatnak, ha papírról olvasnak.

Napjainkban egészen keveset olvas az ember papírt vagy hagyományos könyvet – ezt a cikket is számítógépen, mobilon vagy tableten nézed. A Columbia Egyetem idegtudósai szerint ennek is szerepe lehet abban, hogy az elmúlt években visszaesett a diákok szövegértésben nyújtott teljesítménye.

Gyakorlatilag az egész világon jellemző trend az, hogy a koronavírus-járvány utáni felmérések eredményei rosszabbak lettek, mint a pandémia előttiek. A legtöbben eddig ezt arra fogták, hogy a tanárok és a diákok közötti kapcsolat a digitális oktatás miatt nem volt közvetlen. Ebben lehet, sőt valószínűleg van is igazság, azonban a hamarosan kiadásra kerülő úttörő jelentőségű tanulmány új megvilágításba helyezheti a dolgokat.

Maga a tanulmány egyébként 59, tíz és tizenkét év közötti gyerek vizsgálatából indult ki, akik fejére elektródákat raktak, majd olvasásra adtak nekik szövegeket papíron és képernyőn. Az itt felmért adatokból, valamint egy, a negyedik osztályosok számára készített szemantikai feladatra adott válaszok alátámasztották, hogy

a szövegeket mélyebben feldolgozták a gyerekek, amikor papírról, nyomtatott lapról olvastak, valamint jobban értették, mélyebben el is sajátították az információkat.

Ezek alapján a kutatócsoport vezetője, Dr. Karen Froud szerint még nem feltétlenül kellene kidobni a könyveket, sőt, a digitalizációt is át kellene gondolni az iskolákban. Üzenete nem az, hogy a digitális oktatási megoldások rosszak és üldözendőek, de azt javasolja más szakemberekkel együtt, hogy az olvasás maradjon meg papíralapon, ugyanis ez segít a szövegértés és a gondolkodás javításában.

Forrás: nlc, The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images