Life Kovács Miklós 2024. 01. 30.

Génkutatóknak köszönhetően élvezhetünk finomabb kávékat a jövőben

Kutatók elkészítették a kávé teljes genetikai térképét, aminek köszönhetően még finomabb fekete nedű kerülhet majd a poharunkba.

Hol máshol, mint az eszpresszó hazájában, Olaszországban foglalkoznak kutatók a kávé jövőjével. A klímaváltozás nagy kihívást állít a kávétermesztés elé, a gyorsan változó körülményekkel, az emelkedő hőmérséklettel a növény nem tud lépést tartani, de segíthet a tudomány. 

“Elkészítettük a kávé, az arabica új szekvenciatérképét” – mondta Dr. Michele Morgante, az Udinei Egyetem munkatársa a BBC Newsnak. A növény genetikai felépítésébe való új betekintés segít az új verziók nemesítésében.

“Ez a genetikai térkép módot adhat arra, hogy a kávétermelők jobb növényekkel dolgozhassanak, amelyek jobban tetszenek a fogyasztóknak, és könnyebben megbirkóznak a változó éghajlati viszonyokkal.”

A tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiát használta fel az arabica kávéfajta genetikai felépítésének eddig példátlan részletességű vizsgálatához.

Az ismeretek lehetővé teszik a tudósok számára, hogy a főzet ízprofilját, édes, gyümölcsös jellegét okozó géneket helyezzék előtérbe.

Ez segíthet a kávétermelőknek új, különleges ízű és aromájú, valamint a nehezebb termesztési körülményeket is elviselő kávéfajták kifejlesztésében.

A tanulmány a Nature Communications című tudományos folyóiratban jelent meg.

Jeremy Torz, a londoni székhelyű Union Hand-roasted Coffee kávépörkölő vállalkozás társalapítója elmondta, hogy a kávé ízének és élvezeti értékének nagy része a kávétermelők munkájának eredménye. Ezért is fontos egy ilyen kutatás, a baristák önmagukban nem tudnak jó kávét főzni a megfelelő minőségű kávébabok nélkül.