Life Fehér Patrik 2024. 01. 30.

Ide utazz, ha számít neked a Föld jövője

Két szomszédunk is az első tízben végzett a legfenntarthatóbb országok listáján. Nem csak környezettudatosak ezek az országok, de szépek is, és bővelkednek látnivalókban.

Egyre többekben alakul ki az igény, hogy ha már utazni szeretne vagy kell valahova, a lehetőségekhez mérten legalább törekedjen a fenntarthatóságra. Ennek jele az is például, hogy noha annyi repülő röpköd felettünk az égen, mint még soha, mégis egyre többen váltanak jegyet vonatra vagy más tömegközlekedési eszközökre.

Nem csupán ebben merülhet ki a fenntarthatóságra való törekvés. Maga az úti cél is lehet zöld (vagy épp kevésbé zöld), mutatott rá nemrég egy megújuló energiaforrásokkal foglalkozó svéd cég, amely összeállított egy tízes rangsort Európa legzöldebb országairól.

A sorrend meghatározásánál amit csak lehetett, figyelembe vettek. Többek között a megújuló energia részaránya, a hulladék újrahasznosításának aránya, vagy épp a szén-dioxid-kibocsátás is befolyásolta a zöldlista eredményeit. Az adatok egytől egyig olyan hivatalos forrásból származnak, mint például az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

Lofoten-szigetek, Norvégia (Kép: Fehér Patrik)

Lofoten-szigetek, Norvégia (Kép: Fehér Patrik)

Ezek összegzéséből jött ki az, hogy Európa legzöldebb országa Norvégia. A kőolajban gazdag országban viszonylag magas az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás, azonban ezt ellensúlyozza a megújuló energiaforrások magas részaránya. Második Ausztria lett, ahol magas szinten űzik a hulladék újrahasznosítását, de Európában itt használják arányaiban a legtöbben a tömegközlekedési eszközöket is. A lista bronzérmese Finnország lett, ahol 2022 júliusában egy komoly klímatörvényt fogadtak el.

A legzöldebb európai országok listája:

  1. Norvégia
  2. Ausztria
  3. Finnország
  4. Izland
  5. Svédország
  6. Észtország
  7. Németország
  8. Luxemburg
  9. Svájc
  10. Szlovénia
Forrás: Hemsol, TimeOut
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Manuel Romano/NurPhoto via Getty Images