Life Fehér Patrik 2024. 01. 30.

Gondolatolvasó eszközt fejlesztettek ausztrál tudósok

Kissé félelmetesnek hangzik, de sokak életét megkönnyítheti az az újítás, mely még az előtt leleplezi gondolatainkat, mielőtt kimondanánk őket.

A gondolatolvasás képessége mindig is sokak vágya volt, azonban lassan ott tartunk, hogy a tudomány segítségével erre is képesek vagyunk. A mesterséges intelligenciának például már megy az álomfejtés alapszinten, és úgy tűnik, ez csak a kezdet.

Nemrég a Sydney-ben található UTS műszaki egyetem Emberközpontú Mesterségesintelligencia-központja rukkolt elő egy hordozható, sapkaszerű kütyüvel, mellyel a gondolatokat lehet olvasni. A BrainGPT nevű eszköz tele van érzékelőkkel, lényege pedig annyi, hogy a mesterséges intelligencia folyamatosan monitorozza az agyi jeleket, melyeket olvasható szöveggé alakít.

Az eszközt 29 fő bevonásával tesztelték, akiknek egyedüli észrevételük a működéssel kapcsolatban az volt, hogy halk statikus gépzajt, zúgást hallanak. Ezen is szeretnének javítani a kutatók, illetve a pontosságon is: jelenleg a gondolatok 40 százalékát fordítja helyesen a rendszer, ami nem hangzik soknak, de több, mint amit bármikor remélni is mert volna akárki.

Kép: YouTube/Thomas Do

Kép: YouTube/Thomas Do

Yiqun Duan, a kutatás egyik vezetője szerint az igék meghatározása jól megy a sapkának, a gondokat inkább a főnevek okozzák. Ezen szócsoportnál ugyanis nagyon sok a rokon értelmű kifejezés, melyekhez az agyban is nagyon hasonló jelek, elektromos impulzusok társulnak. Ezeket rendkívüli pontossággal lemérni nagyon nehéz, ebből adódik a legtöbb félreértés. A terv azonban ezzel együtt is az, hogy 90 százalékosra javítsák a rendszer pontosságát.

A BrainGPT-nek elsősorban a kommunikációban korlátozott emberek vehetik hasznát, olyanok, akiknek elméjük ép, de például valamiért nem képesek beszélni.

Forrás: designboom, University of Technology Sydney
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images