Life Kovács Miklós 2024. 01. 30.

Már emberi agyban működik Elon Musk chipje

Elon Musk közösségi oldalán, az X-en jelentette be, hogy az első önkéntes már megkapta a Neuralink agyba ültethető chipjét.

Elon Musk a világ néha első, néha második leggazdagabb embereként szédítő anyagi forrásait leginkább személyes álmainak megvalósítására fordítja. El akar jutni a Marsra, a SpaceX ezen dolgozik, a Tesla a világ egyik vezető villanyautó-gyártója, a közvéleményt pedig saját közösségi oldalán, az ex-Twitteren (immár X-en) éri el.

Azt gondolhatnánk, hogy ennyi céget vezetni, átlátni már bőven elég, de nem: Musk soron következő álma a gondolatátvitel, az emberi agy buherálása. Ezért hozta létre az agyi implantátumokkal foglalkozó Neuralink nevű céget, amely természetesen az emberiséget szolgálja. A cél beteg, lebénult emberek életminőségének javítása az agyszövetbe ültetett chip segítségével, amely a gondolatokat elektronikus jelekké tudja alakítani. 

A megkérdőjelezhető szavahihetőségű milliárdos pedig most közösségi oldalán jelentette be, hogy az első beteg agyában már ott vannak a működés jeleit mutató érzékelők, a beteg pedig szépen gyógyul.

A Neuralink pályafutása rohammunkával indult, az állatkísérletek során több kritika is érte a céget, sőt szövetségi vizsgálat indult a kísérletek körülményei miatt. A vizsgálat során kiderült, hogy  a cég laborjaiban 2018 óta több mint 1500 kísérleti állat pusztult el, majmok, malacok, birkák. Több esetben pedig maga a tesztelt eszköz okozta a problémát, fertőzés, agyi duzzanat lépett fel, valamint kilazult implantátum, agyszövetbe szakadó érzékelők miatt kellett elaltatni fiatal, egészséges makákókat – írta a telex.hu 

Végül 2023 tavaszán mégis megkapták az engedélyt az emberi kísérletekre, és megkezdődött a toborzás: elsősorban olyanok jelentkezését várták, akiknek a teljes teste, vagy egy része lebénult, akik “nyaki gerincvelő-sérülés vagy amiotrófiás laterális szklerózis (ALS)” miatt szenvednek.

 (Fotó: CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

 (Fotó: CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

Ezzel elindul a következő hatéves fázis, amely során a páciensek agyába 64 darab, az emberi hajszálnál is vékonyabb vezetéket ültetnek be, a cél pedig a mozgásra vonatkozó gondolatok “elfogása”, továbbítása egy külső szerkezethez, amely dekódolja, hogy az illető hogyan szeretne mozogni.

Ez még csak a kezdet, az eszköz elnevezése a  a Telepathy, azaz a Telepátia is mutatja, hogy a sikeres kísérletek után nem állnak meg, az emberi agy által közvetlenül vezérelt gépek elérése a cél. 

Nincsenek egyedül

Az ember-gép gondolati úton történő összekötése nem csak Musk álma. Az elsietett állatkísérletek oka is a piaci verseny volt, a Synchron és a Precision Neuroscience nevű vállalatok szintén komoly eredményeket értek már el ezen a területen.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Getty Images