Life Kovács Miklós 2024. 02. 01.

A NASA új felfedezése szerint egykor bőven volt víz a Marson

A Nasa Perseverance rovere olyan bizonyítékokat gyűjtött, amelyek alátámasztják a Marson egykor létező tavak és folyók elméletét.

A hatkerekű robot 2021-ben landolt a vörös bolygó Jezero nevű kráterében, és azóta is rengeteg hasznos adattal szolgálta az űrkutatást. A rover fő küldetése az egykor létező marsi élet nyomainak kutatása, amelyet több műszerrel is végez. Legutóbbi adatait a RIMFAX nevű készülékkel gyűjtötte be, ami egy felszín alá is behatoló radar. Ez húsz méter mélységig tárja fel a rétegek titkait, az adatok tanulmányozását pedig két intézmény, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) és az Oslói Egyetem kutatócsoportjai közösen végeztek.

A NASA új felfedezése szerint bőven volt víz egykor a Marson

Legújabb tanulmányuk szerint a Mars egykoron óriási víztömegnek adhatott otthont a területen. Az eredmények megerősítették azt, amit korábbi tanulmányok is sugalltak, miszerint a Mars most hideg és száraz, de egykor meleg és nedves hely volt, a vízben pedig adottak voltak a mikroszkopikus élet feltételei.

A tudósok remélik, hogy a Perseverance által gyűjtött üledéket is meg tudják majd vizsgálni, amikor ezeket a mintákat visszaszállítják a Földre. A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) reméli, hogy az évtized vége felé egy újabb marsjárót is a vörös bolygóra küldhetnek egy több milliárd dolláros küldetés keretében, ami folytatja majd az értékes minták gyűjtését.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: NASA/JPL-Caltech/FFI