Life Erdős Norbert 2024. 02. 01.

Ez lehet a világ első felvétele egy újszülött fehér cápáról

Néhány órás lehetett csupán az a fehér cápa, amelyet a kutatóknak sikerült lefilmezniük. A ragadozócsemetén egy nagyon érdekes dolog is megfigyelhető.

Az alábbi felvételen egy újszülött fehér cápa látható, ami azért érdekes, mert korábban még soha nem sikerül lencsevégre kapni ennyire fiatal egyedet.

Carlos Gauna természetfotósnak és Philip Sterner egyetemi hallgatónak köszönhetjük ezt a történelmi videót. A két szakember 2023 júliusában egy terhes nőstény cápát figyelt meg a kaliforniai partvidéken, amikor az hirtelen alámerült, és nem sokkal később egy kicsi cápa úszott a felszín felé. Sikerült már fiatal fehér cápát fotózni korábban, de egy alig pár órája világra jött példányt még sosem.

„Ő a cápakutatás Szent Grálja” – mondta Gauna.

 

A kicsi cápát egy fehér réteg borította, amely vagy a nőstény méhéből került rá, vagy valamilyen bőrbetegség, amely már méhben kialakult.

A cápa tényleg szül?

A cápák – néhány kivételtől eltekintve – valóban elevenszülők, de ettől még nem emlősök, a halak osztályába tartoznak. A csontos halakkal ellentétben belső megtermékenyítésűek, általában elevenszülők, azonban találhatóak köztük bőrszerű héjjal borított ikrát rakók is (zebracápa, macskacápa, rablócápa- alakúak, bikafejűcápa- alakúak).

*A nyitókép csupán illusztráció.

Forrás: Environmental Biology of Fishes
Kép(ek) forrása: Getty Image