Life Támogatott tartalom 2024. 02. 01.

Takarékon üzemelnek a magyarok, észre sem veszik a problémát

Igazi népbetegség itthon a vashiány, amelyről gyakran nem is tudunk, pedig nagyban befolyásolja az életminőségünket. Lehet, hogy te is érintett vagy?

Egyes források szerint minden harmadik magyar vashiányos, más adatok 60-80 százalékra teszik azok arányát, akiket életük során legalább egyszer érint a probléma. Nem kicsi egyik szám se, a gondot pedig jól jelzi, hogy még saját világnapja is van a vashiánynak, november 26-án.

A vas fontos szerepet tölt be az életünkben: fő feladata a vér hemoglobinjába épülve az oxigénszállítás, azaz közvetve minden sejtünknek szüksége van rá. Testünk több milliárd sejtje osztozik 3-5 gramm vason, így a legkisebb kilengés is érzékelhető.

Hatása jelentős: a vashiány miatt a fizikai teljesítőképességünk akár 30 százalékkal is csökkenhet. Gyakori tünetnek mondható ez, minden második vashiányosra jellemző. Fáradékonyabbá válunk, energiahiányban szenvedünk és letörtek vagyunk.

Takarékon üzemelnek a magyarok, és észre sem veszik a problémát

Sokféle negatív következménye lehet, személyenként eltérő, de mindenképpen gyengébbé tesz bennünket, súlyosbítja a krónikus betegségeket, növeli a megbetegedések és a halálozások arányát. Sajnos nem is válogat, akár a legfiatalabbakat is érintheti a probléma. Kisgyermekeknél jelentősen ronthatja például a kognitív és a motoros fejlődést. A tartósan kezeletlen vashiány vashiányos vérszegénységig súlyosbodhat, ami a szervezet összeomlásához vezethet.

Úgy tűnhet, mintha rögtön rémképeket festenénk a falra, ám a félelem jogos, főleg azzal együtt, hogy mennyi embert érintő problémáról beszélünk. A legnagyobb gond talán mégsem az, hogy hány embert érint, hanem sokkal inkább az, hogy kevesen foglalkoznak vele.

Ebből a szempontból igazán alattomosnak mondható betegség a vashiány. Az általa okozott panaszokra ugyanis hajlamosak vagyunk ráfogni, hogy civilizációs ártalmak állnak a háttérben: azért vagyunk fáradékonyabbak, mert a rohanó életmód miatt nem pihenünk eleget, a bennünket gyötrő betegség a téli időnek köszönhető és így tovább. Inkább beletörődünk, alkalmazkodunk ezekhez.

Takarékon üzemelnek a magyarok, és észre sem veszik a problémát

A gondokkal csak akkor fordulunk orvoshoz, ha hosszabb ideig fennállnak, és elkezdjük szépen sorban kizárni a lehetséges okokat. Átlagosan 9 hónapot várunk a vashiányos tünetek jelentkezését követően, mire végül orvoshoz fordulunk – ez rengeteg idő, ami alatt a saját életminőségünket rontjuk.

A vashiány kezelése, illetve megelőzése egyszerű: vasat kell enni. Rengeteg élelmiszerben megtalálható a vas: ebből a szempontból a legjobbak a húsok, illetve a belsőségek, mint például a máj. Ezekben úgynevezett hem típusú vas található, amelyet az emberi szervezet könnyebben hasznosít.

A zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben nem hem típusú vas található. Ez nem szívódik fel olyan könnyen, mint a hemvas, ezért a megfelelő vasbevitel biztosításához a zöldség- és gyümölcsfélékből meglehetősen nagy mennyiséget kellene elfogyasztanunk. A húsmentesen étkezőknek éppen ebben segíthetnek a vastartalmú étrend-kiegészítők: ezekből a legjobbak a kalcium és magnézium nélküliek, ugyanis ezek a nyomelemek rontják a vas hasznosulását, ugyanakkor a C-vitamin segíti. Vashiány megelőzésére vagy kezelésére azonban vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk.

Érdemes tehát odafigyelni magunkra: ha a fenti jeleket tapasztaljuk, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Lehet, hogy csak egy kis vasra van szükségünk ahhoz, hogy felébredjünk a takaréküzemmódból!

HIRDETÉS

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer “más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

Takarékon üzemelnek a magyarok, és észre sem veszik a problémát

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kép(ek) forrása: Getty Images