Life Támogatott tartalom 2024. 02. 01.

Valódi vasemberként élhetsz, ez kell hozzá

Minden ember szervezetében megtalálható a vas, amelynek fontos szerepe van az életünkben. Szuperhőssé nem teszünk, de megmutatjuk, mi mindenre kell figyelni a vasszintünkkel kapcsolatban.

Általános iskolai biológiaórákról sokaknak derenghet, hogy a vasra szükségünk van. Szervezetünk minden sejtje számára létfontosságú anyagról van szó, ugyanis elsődleges feladata az, hogy az életünkhöz szükséges oxigént eljuttassa a sejtekhez. Mindezt a vörösvértestekben található hemoglobin részeként teszi.

Szervezetünk nem egy ércbánya vagy kohászat, vasat nem tudunk előállítani. Ezért fontos a napi vasbevitel: termelni nem tudunk, de elveszíteni annál inkább, például verítékkel, széklettel, vizelettel, bőrhámlással, körömvágással vagy hajhullással.

Hogy fennmaradjon az egészséges egyensúly, étkezéssel kell pótolnunk a hiányzó nyomelemet. Egy felnőtt ember szervezete testtömegtől függően mintegy 3-5 gramm vassal gazdálkodik, a vasegyensúly fenntartásához pedig egy egészséges, felnőtt, normál életvitelű férfiembernek naponta körülbelül 8 mg vasat kell bevinnie, elsősorban táplálékvas formájában.

Amikor vasfogyasztásról van szó, értelemszerűen nem egy fémrúd rágcsálását vagy a vasreszelék spagettire szórását kell elképzelni. Mint a legtöbb hasonló nyomelem esetében, itt is nagyon alacsony koncentrációban kerül be a szervezetbe ez a tápanyag.

Valódi vasemberként élhetsz, ez kell hozzá

Ennek formájára azonban figyelni kell, étrendünknek megfelelően. Kevésbé ismert tény, hogy kétféle vas létezik, amelyek eltérő mennyiségben vannak jelen az ételeinkben, és eltérő mértékben hasznosulnak a szervezetünkben. Az állati eredetű ételekkel hem típusú vasat juttathatunk a szervezetünkbe, a nem hem típusú vas pedig növényi eredetű ételekben található meg.

A hasznosulás a vas feszívódás hatékonyságát jelenti. A kétféle vas más-más mértékben hasznosul: a nem hem típusú vasnak csak 1-15%-a szívódik fel, míg a húsokból származóknál 15-45%.

Erre a tényre vezethető vissza az a hiedelem is, hogy a húsmentes táplálkozást folytatók vashiányban szenvednek. Természetesen ez ebben a formában nem igaz, bár az tény, hogy a vegetáriánusoknak és a vegánoknak ajánlott kétszer annyi vasat bevinni a szervezetükbe, mint a húsevőknek. Fordított előjellel sem lehet egyértelmű kijelentéseket tenni, azaz attól, hogy valaki vegyes étrenden van, még lehet vashiányos, akár azért, mert a táplálkozása nem kiegyensúlyozott, akár más okból, például sok vért veszít, vagy a bevitt vas nem jól szívódik fel.

Valódi vasemberként élhetsz, ez kell hozzá

Bármilyen étrendet tartunk, testünk megfelelő vasutánpótlásáról könnyen gondoskodhatunk némi odafigyeléssel. A húsok közül a marhahús az egyik legjobb vasforrás, de a sertésben, a halakban és a baromfihúsban is megtalálható a nyomelem. Növényi eredetű élelmiszereink esetén a zöld levelesek, a diófélék, a bab és a gyümölcsök tekinthetők a legjobb vasforrásnak.

Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a mindenevők is általában nagyobb mennyiségű nem hem típusú vasat visznek be a szervezetükbe, ám annak a felszívódása nem olyan hatékony. Lehet azonban ezen is javítani, ha tudjuk, mi segíti és mi gátolja a vas felszívódását. A táplálékvas nehezebben fog felszívódni és hasznosulni azoknál, akik sokat teáznak, sok tejterméket vagy gabonakorpát fogyasztanak és teljes kiőrlésű pékárukat esznek. Ezen táplálékok egyes összetevői ugyanis gátolják, míg a magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerek segítik a vas hasznosulását.

Napjainkban számos olyan multivitamin és étrend-kiegészítő létezik, amely vasat is tartalmaz. Ezeknél is figyelni kell, ugyanis a kalciumot és magnéziumot is tartalmazó kapszulákból kevésbé hatékonyan hasznosul oxigénellátásunk egyik kulcseleme, amely ezekben a készítményekben eleve nagyon alacsony mennyiségben található meg, ezért ezek sem megelőzésre, sem vashiány kezelésre nem alkalmasak.

HIRDETÉS

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer “más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

Takarékon üzemelnek a magyarok, és észre sem veszik a problémát

Vény nélkül kapható 100 mg vas(III)-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kép(ek) forrása: Getty Images