Life Kovács Miklós 2024. 02. 02.

Csodás dolgokra képes az ukrán robotkar

Egy ukrán startup, az Esper Bionics protézisek fejlesztésével foglalkozik, és legfrissebb termékuk, az Esper Hand kiemelkedő a kategóriában, mozgása, kialakítása a mozifilmek bionikus robotkarjait idézi.

Ez nem véletlen, a konstrukció tulajdonképpen egy irányítható robotkar, amely 24 stratégiailag elhelyezett érzékelővel rendelkezik. Ezeket a meglévő karizmokkal működtetheti a használó, a készülék az izmokat mozgató idegszálak elektromos jeleit észleli, és ezeket továbbítja egy algoritmusnak.

A mesterséges intelligenciát is használó program végül értelmezhető mozgássá alakítja a jeleket, a robotkarral a használó képes alapvető feladatok elvégzésére, a durvább mozdulatok mellett akár egy szőlőszem felvétele is lehetséges a kar segítségével. Dima Gazda, az Esper Bionics társalapítója szerint a kar háromszor gyorsabb, mint a piacon kapható egyéb protézisek. 

A technológia azért még messze áll a természetes használattól, de sajnos igény van az ilyen jellegű fejlesztésekre: az orosz-ukrán háború miatt a protézisek iránti kereslet megnőtt. Az Esper termékeinek 70 százaléka az ukrán piacon kerül forgalomba, a bionikus protéziseket önköltségen, darabonként mintegy 7000 dollárért (2,4 millió forint) adják.

Forrás: laughing squid
Kép(ek) forrása: Esper Bionics