Life Kovács Miklós 2024. 02. 02.

Idén 246 milliárdot kaszálhat a Facebook ura

A Facebook anyagcége, a Meta idén először fizet osztalékot a részvényeseknek, darabonként 50 centet kapnak a befektetők, az alapító pedig 350 millió részvénnyel rendelkezik.

A  részvények világa ingoványos talaj pénzügyi szempontból. Gyakran ezek értékét nézve hirdetik ki a gazdag emberek rangsorát, de az árfolyam folyamatosan, minden kereskedelmi napon változik. Ezért is jönnek a hírek, hogy kedves Mr. X cégtulajdonos egy nap alatt bukott sok-sok milliárd forintnyi összeget. Nos, ilyenkor nem konkrétan a pénzt veszti el, csak csökken a részvények értéke, ami egy jobb napon ismét megugorhat. 

Ha elad belőle, akkor kerül valódi, ropogós zöldhasú a zsebébe, de van még egy módszer, amivel sok nagy világvállalat él, az osztalék. Ez egy darabja a cég által termelt profitnak, ami minden részvénytulajdonost megillet, legyen a nevén egy, avagy 350 millió darab részvény. 

A Facebook anyacége, a Meta idén először vezette be az osztalékfizetést, miután csekély 14 milliárd dolláros profittal zárták 2023 utolsó negyedévét. A cég így minden évben négy alkalommal fog pénzt utalni a befektetőknek, méghozzá darabonként ötven centnyi értékben. 176 kőkemény forintról van tehát szó, ami nem túl nagy összeg, ha kevés részvény van a nevünkön. 

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója viszont nagyjából 350 millió részvényt birtokol, így ha a cég igazgatótanácsa másképp nem dönt, és marad ez az osztalék az idei évre, akkor 700 millió dollárt, vagyis 246 milliárd forintot fog kapni a cégétől 2024-ben. 

Zuckerberg a Bloomberg Billionaires Index szerint már most a világ ötödik leggazdagabb embere 142 milliárd dolláros vagyonával. 2024 pedig annyira jól indult, hogy még akár javíthat is a pozícióján: vagyona 11,2%-kal nőtt a Meta-részvények tartós áremelkedésének köszönhetően, amelyek csütörtökön szárnyaltak, miután megjött a legutóbbi negyedéves jelentés. A Facebookot, az Instagramot, a Threadset és a WhatsAppot összefogó vállalat platformjain decemberben közel 3,2 milliárd ember volt aktív naponta.

Forrás: Bloomberg
Kép(ek) forrása: Aurelien Morissard/IP3/Getty Images