Life Fehér Patrik 2024. 02. 02.

Ragyogó fotót készített egy űrhajós a Földről

Számtalan fényképet láttunk már a Földről, egy friss felvétel azonban olyasmit is megmutat, amit eddig nemigen kapott lencsevégre senki.

Mióta képesek vagyunk eszközöket juttatni az űrbe, azóta fotózza az ember a Földet. Az egyes felvételek mást és mást mutatnak, emelnek ki, és azt gondolhatnánk, már mindent láttunk az elmúlt kb. 60 évben, de még mindig tartogat újdonságot a bolygónk.

Ilyen újdonságot rejt az a fénykép is, melyet a Nemzetközi Űrállomásról készítettek január 21-én. Az ISS 415 kilométerrel a Csendes-óceán felett, Pápua Új-Guineától északkeletre tartózkodott, amikor egy hosszú záridős beállítással lekapták a Földet.

A kérdéses fotón, melyen a Nauka tudományos modul és a Prichal dokkolómodul is felfedezhető, kiválóan látható a Föld atmoszférája. Már-már művészi értékű a kép, melyen aranyszínben ragyognak a légkör sűrűbb, alacsonyabb magasságú és a ritkább, jóval magasabb részei is, háttérben a csillagos égbolttal.

Ragyogó fotót készített egy űrhajós a Földről

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről egyébként 2000 novembere, vagyis a működésbe lépése óta több ezer fotót lőttek már a NASA közleménye szerint. A Földről készült felvételeken jól nyomon lehet követni a bolygó változásait, okozza azt akár a természet, akár emberi kéz.

Kép(ek) forrása: ESA/Andreas Mogensen, NASA