Life Kovács Miklós 2024. 02. 03.

Meglepő nagyváros lett a turisták kedvence 2023-ban

A világ nagyvárosai között egyértelmű, hogy Párizs, London, New York több millió látogatót vonz évente, de meglepő módon akad egy olyan közeli metropolisz, amely mindegyiknél népszerűbb volt tavaly.

Ha az utca emberét kérdeznénk, akkor a forgalmas, turistákat nagy tömegben vonzó városokra valószínűleg rávágnák, hogy London, Párizs vagy Róma az első a látogatottsági listán. Az Euromonitor International szerint azonban az említett nagyvárosok közül egyik sem foglalja el az első helyet 2023-ban. 

Valójában Isztambul volt az, ahová tavaly a legtöbb nemzetközi látogató érkezett.Törökország gazdasági és kulturális fővárosa 2023-ban 20,2 millió látogatót fogadott, és 2024-re ez a szám várhatóan még tovább emelkedik majd. 

Az ország nemrégiben enyhítette a vízumkötelezettséget az Egyesült Államokból és Kanadából érkező utazók számára, és a komoly történelmi értékkel bíró, kulturális látnivalók gazdagsága, valamint az ázsiai és az európai szokások keveredése miatt nem csoda, hogy a város ennyire népszerű. 

Isztambul a kulturák találkozása, illetve csomópont kelet és nyugat között, ezért is fordulnak meg itt sokan, akár átutazóban, pár napot maradva (fotó: Getty Images)

Isztambul a kulturák találkozása, illetve csomópont kelet és nyugat között, ezért is fordulnak meg itt sokan, akár átutazóban, pár napot maradva (fotó: Getty Images)

A város nem csak a történelméért és az építészetért érdekes. Az Isztambuli bazár és a Fűszer Bazár a színes és élénk piacok közül csak kettő, ahol a látogatók megízlelhetik a helyi ételeket, fűszereket és kézműves termékeket. A gasztronómiai élmények széles skáláját kínálja, a hagyományos török ételektől, mint a kebab és a baklava, a nemzetközi konyhákig.

Isztambul modern oldala is van, dinamikus művészeti és zenei jelenettel, valamint világszínvonalú bevásárlóközpontokkal és divatületekkel. A város egyre növekvő fiatal művészeti és kulturális színtere izgalmas kontrasztot alkot a történelmi helyszínekkel.

A tömegturizmus azonban napjainkban nem áldás, legalábbis sok népszerű uticél már a látogatószám csökkentésén dolgozik. Isztambul is zsúfolt már, csak a Hagia Sophia évente mintegy 3,5 millió embert fogad, és a belépés hamarosan 25 euróba (9600 forint) fog kerülni a látogatóknak. Ugyanakkor biztató látni, hogy erőfeszítéseket tesznek a város pótolhatatlan történelmi emlékeinek megőrzésére.

Londonnak csak a második hely jutott

Londonnak csak a második hely jutott

London 18,8 millió látogatóval a lista második helyét foglalja el, és mivel a város látogatottsága a járvány előtti szintre emelkedett, ez aligha meglepő. A harmadik helyen Dubaj végzett 16,8 millióval, itt a teljes Top 10-es lista:

  1. Isztambul
  2. London
  3. Dubaj
  4.  Antalya
  5. Párizs
  6. Hong Kong
  7. Bangkok
  8. New York
  9. Cancún
  10.  Mekka