Life Erdős Norbert 2024. 02. 05.

Mostantól úgy lehet mobilozni az Antarktiszon, mint még soha

Megnyitották hétfőn a világ legdélibb mobiltelefon-bázisállomását az Antarktiszon, első ízben lehetővé téve a rendes lefedettséget a fagyos kontinens egy szegletében.

A norvég Telenor által biztosított 4G-szolgáltatás a távoli Troll kutatóállomást és környékét fedi le, a cél az, hogy növeljék a tudósok és a kiszolgáló személyzet biztonságát, valamint lehetővé tegyék az okoseszközöknek, hogy valós időben gyűjtsenek, illetve osszanak meg információt.

A Norvég Sarkköri Intézet által egész évben üzemeltetett Troll állomás egyebek mellett geológiai, meteorológiai, de klímával és radioaktivitással kapcsolatos adatokat is gyűjt.

“Mindez új lehetőségeket nyit meg adatgyűjtésre mostoha időjárási körülmények között”

– nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Christian Skottun, a távközlési vállalat trolli létesítménynek építéséért felelős igazgatója.

Skottun felhívta a figyelmet arra is, hogy noha a mobil távközlési technológia ugyanaz, mint bárhol máshol a világon, különleges óvintézkedéseket kellett tenni, hogy megvédjék a berendezéseket a heves széllökésektől és az alacsony hőmérséklettől.

Így készült a Troll állomástól nem messze található kifutópálya, hogy repülővel is meg lehessen közelíteni a helyszínt:

 

A Troll kutatóközpont 1275 méterrel az átlagos tengerszint felett található. 1990-ben nyitották meg kizárólag nyári állomásként, majd 2005-ben egész éves állomásként vették használatba. Az állomás téli kapacitása hat fő, nyári kapacitása pedig 70 fő.

Itt található:

 

Forrás: highnorthnews.com, MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images