Life Kovács Miklós 2024. 02. 07.

Nincs értelme a szexjeleneteknek Hollywood ügyeletes sztárja szerint

Hollywood egyik sztárja szerint nincs sok értelme a szexjeleneteknek a filmekben, és nem is szeret ilyet fogatni. Nincs egyedül a véleményével.

Ha valaki, akkor a Vaják sorozatban Ríviai Geraltot alakító, Superman bőrébe bújva Batmant püfölő Henry Cavill tud egy-két dolgot Hollywood működéséről. Legutóbb a “Happy Sad Confused” podcast friss epizódjában Josh Horowitz műsorvezetővel a szexjelenetek fontosságáról nyilatkozott, és talán meglepő módon inkább negatív hangnemet ütött meg a témával kapcsolatban. 

Cavill kifejtette, hogy a szexjelenetek lehetnek hasznosak a történetmesélés szempontjából, de gyakran túlhasználják ezt az eszközt, és inkább csak a meztelenség miatt vannak a filmben, nem pedig mert valóban hozzáadnak a cselekményhez.

Henry Cavill nem rajong a szexjelenetekért (fotó: Theo Wargo/Getty Images)

Henry Cavill nem rajong a szexjelenetekért (fotó: Theo Wargo/Getty Images)

Cavill szerint kényelmetlen kérdéseket vet fel, amikor arról van szó, hogy egy szexjelenet valóban szükséges-e, vagy csak a meztelenség kedvéért vetkőztetik le a színészeket. Azt is megjegyezte, hogy a nemi együttléttel kitöltött játékidő elég értelmetlen, mert a néző fantáziája úgyis győz, és elképzeli azt, amit sejtetnek neki. A podcast másik vendége volt Matthew Vaughn rendező volt, aki szintén “nem igazán érti” a szexjelenetek jelentőségét a filmekben. 

Vaughn azzal is viccelődött, hogy ő és Cavill csak “prűd angolok”, de ez nem igazán tűnik viccnek, ha átfutjuk a filmes pályafutásukat: Erőszak? Igen. Nagy akciójelenetek? Ó, igen. Szex? Nos, nem igazán.

Hollywood legendás rendezője, Quentin Tarantino tavaly nyilatkozott a témában, és hasonló véleményt fogalmazott meg a spanyol Diari ARA nevű lapnak adott interjúban. 

 “A szex nem része a moziról alkotott elképzeléseimnek. Az igazat megvallva a szexjelenetek forgatása mindig problémás, mindenki nagyon feszült. És ha már korábban is kicsit problémás volt, manapság még inkább az. Persze ha valaha is lett volna olyan szexjelenet, ami nélkülözhetetlen a történet szempontjából, akkor megtettem volna, de eddig nem volt rá szükség” – mondta.

A filmkritikusok és a nézők véleménye megoszlik: egyesek szerint a szexjelenetek hitelesebbé és emberibbé tehetik a filmeket, míg mások szerint csak felesleges szenzációhajhászást jelentenek Az igazság talán valahol a kettő között lehet, attól függően, hogy a jelenetek mennyire szolgálják a történet előrehaladását és sikerül-e ízlésesen megvalósítani őket.

Forrás: AV Club
Kép(ek) forrása: Getty Images