Life Kovács Miklós 2024. 02. 08.

Ilyet még nem csináltak a világ legjobb gitárosai

A Dire Straits legendás frontembere,  Mark Knopfler több mint 60 előadóval, a gitár élő hőseivel készít el egy közös dalt.

Amolyan álomcsapatot hozott össze, az ő meghívására kevesen mondanak nemet, így egy dal erejéig többek között Bruce Springsteen, David Gilmour, Slash, Eric Clapton, Ringo Starr, Ronnie Wood, Pete Townshend, Sting, Brian May, Joan Jett, Nile Rogers –  állt össze, hogy elkészítsék az 1983-as “Going Home: Theme of the Local Hero” című Knopfler-szerzemény új verzióját.

A zenekar neve egyszerűen csak Mark Knopfler és gitárhősei. A művészek többsége gitározik, de Ringo Starr és fia, a Who dobosa, Zack Starkey dobol. Sting basszusgitározik. Roger Daltrey pedig szájharmonikázik a felvételen. A dalt javarészt Londonban, a British Grove stúdióban veszik fel, de lesznek előadók, akik online csatlakoztak a munkához, a néhai Jeff Beck pedig korábbi felvételen penget. 

Helyi hős – Theme of the Local Hero

Going Home: Theme of the Local Hero egy instrumentális rockzenei darab, melyet Knopfler írt, ez a zárószáma a 1983-as Local Hero című film zenéjének. Ez volt a gitáros első szóló kislemeze, amely az Egyesült Királyságban a 56., Hollandiában a 26., Új-Zélandon pedig a 18. helyen szerepelt a slágerlistákon. A dal a Local Hero film (magyar címe: Porunk hőse) zenéjéből származik, amely 1983-ban jelent meg, és a BAFTA-díjra is jelölték a Legjobb Filmzene kategóriában 1984-ben.

Gyakran használják sporteseményeken, a Newcastle United pályára lépése előtt mindig ez szól a stadionban, (Knopfler ugyanis a környékről származik), emellett más kulturális eseményeken is felcsendül, így az idők során ikonikus darabbá vált.

A dal március 15-én jelenik meg, de egy rövid ízelítőt már most meghallgathatunk belőle. Ez az utolsó felvétel, amit Jeff Beck készített 2023 januárjában bekövetkezett halála előtt, a dal bevételeit pedig teljes egészében jótékony célra fordítják majd, egy fiatalkori rákbetegségekkel foglalkozó alapítvány számára gyűjtenek. 

Forrás: Rolling Stone
Kép(ek) forrása: Getty Images