Life Kovács Miklós 2024. 02. 08.

Nagy változás a Facebookon, jelölik a kamufotókat

A Facebook anyacége, a Meta ezentúl megmutatja majd, melyik elénk kerülő fotó valódi, és melyiket generáltak valamilyen képalkotó program segítségével.

Te is rengeteg mesébe illő házat, tájat, belteret látsz a Facebook hírfolyamban? Néha hat ujja van, valamint három lába az embereknek, esetleg olvashatatlanok a betűk? Feltűnt egy eddig nem látott platós Volkswagen az 1960-as évekből, ami furcsán modern? Ezek a képek valószínűleg mind a mesterséges intelligenciával rajzolt fotók, nem valódiak.

Felismerésük egyre nehezebb, és gyerekjáték ezekkel átverni a figyelmetlen felhasználót, ezért a Meta Platforms új fejezetet nyit a mesterséges intelligenciával rajzolt fotók elleni küzdelemben. Ellenőrzés alá vonják a nemzetközi nagyvállalatok mesterséges intelligenciával készített digitális képtartalmait – közölte Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke kedden.

A folyamat során ezeket a fotókat láthatatlan digitális forrásjelölésekkel látják el, majd címkékkel jelzik a felhasználóknak, hogy az előttük álló kép nem valódi, csupán digitális festmény, melyet mesterséges intelligencia készített.

Saját magukkal szemben eddig is alkalmazták ezt az eljárást, a Facebook, Instagram, Threads felületein, mesterséges intelligenciával előállított tartalmakon már működik a címkézés. Ezt terjesztik ki a legtöbb népszerű képkészítő alkalmazásra: a következő hónapokban az OpenAI, a Microsoft, az Adobe, a Midjourney, a Shutterstock és a Google-t birtokló Alphabet vállalatok képtartalmait is ellenőrizni fogják, és jelölik, ha gépi alkotásról van szó. 

A hang- és videótartalmakról Clegg elmondta: az azokra vonatkozó eljárások bonyolultabbak, még fejlesztés alatt állnak, de remélik, hogy példát mutatva ösztönzést tudnak adni az iparág más szereplőinek is. A Meta emellett a tartalmak készítőit, a képek feltöltőit is kötelezi, hogy jelöljék, ha mesterséges intelligenciával rajzoltatták a képet. Ha valaki nem működik együtt, büntetésre számíthat.

Az MI-vel írt szövegekkel kapcsolatban Clegg viszont figyelmeztetett, hogy ezek szűrésére, címkézésére szolgáló működőképes mechanizmus nincs a vállalatok birtokában. “Ez a hajó már elment” – fogalmazott.

Forrás: Reuters
Kép(ek) forrása: Getty Images