Life Fehér Patrik 2024. 02. 09.

Szétosztják az Eiffel-torony darabjait az olimpián

Különleges érmekkel készülnek a szervezők a párizsi olimpiára. A legjobb sportolók a város ikonikus látványosságából is kapnak egy darabot. Aggódni nem kell, az Eiffel-torony marad a helyén.

2024 olimpiai év, az ötkarikás, illetve a paralimpiai játékoknak ezúttal Párizs ad otthont. Franciaország nagy erőkkel készül a sporteseményre, melynek részleteibe – mint minden rendező ország – igyekeznek becsempészni, hogy ők rendezték az egészet.

Ennek egyik bevett formája az olimpiai érem. Azt hittük, a tokiói olimpia érmeinél nem látunk már izgalmasabbat: akkor a medálok minden gramm fémjét használt okostelefonokból és számítógépekből nyerték ki. Párizs azonban tudott emelni a szinten:

az érmek közepébe az Eiffel-torony egy-egy darabja kerül.

Kép: Pascal Le Segretain/Getty Images

Kép: Pascal Le Segretain/Getty Images

A hatszögletű elemhez nem most fogják megbontani a franciák látványosságát, az elmúlt évtizedek felújításaiból maradt elég alapanyag, amit most ki tudnak osztani az arany-, ezüst- és bronzérmek formájában. Mint a The Guardian írja, a hexagonok 18 grammosak, vasból készültek, konkrét forrásuk pedig egy raktár, melynek helyét titok övezi.

Kép: Pascal Le Segretain/Getty Images

Kép: Pascal Le Segretain/Getty Images

A medálok egyik oldala a rendezési helyszíntől függetlenül viszonylag egységes: azon mindig Niké istennő közelít a szemlélő felé. Ebben a kiadásban azonban nem csak az Akropolisz mellett halad el, hanem jobbra felsejlik az Eiffel-torony is.

Hogy ezekből mennyi kerül majd Magyarországra, az még kérdés. Egy korábbi statisztikai elemzés hazánknak 2 aranyat, 12 ezüstöt és 4 bronzot jósolt a párizsi ötkarikás játékok végére.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images