Life Kováts Olivér 2024. 02. 08.

Gyufából épített Eiffel-tornyot, nyolc év után derült ki, hogy hiába

Időt, erőt és gyufaszálakat sem kímélve valósította volna meg régi álmát egy francia férfi. A gyufából készült Eiffel-torony rekorder lenne, mégsem fogadták el.

Nyolc év kemény munkája sem hozza meg a várt elismerést: egy francia férfi minden erőfeszítése ellenére sem tudta beírni magát a Guinness-rekorderek közé, pedig 2015 decembere óta dolgozott azon, hogy

706 900 gyufaszálból megépítse az Eiffel-torony kicsinyített, 7,19 méter magas mását.

Gyerekkori álma megvalósításához Richard Plaud a rengeteg gyufa mellett 23 kilogramm ragasztót használt fel – írja a Luxury Launches. A 4200 munkaórát felölelő projektet még december 27-én fejezte be, ráadásul az időzítés sem a véletlen műve: aznap volt az építész, Gustavo Eiffel halálának 100. évfordulója.


67 centiméterrel szárnyalta volna túl az előző rekordnagyságú modellt az 1:45-ös méretarányú makett, a Guinness Rekordok Könyvének (GWR) bírói csapata azonban abszurd indoklással utasította el a rekorddöntési kísérletet. Egyetlen pillantást sem vettetek az alkotásra, arra hivatkozva, hogy az ahhoz használt gyufák nem voltak kereskedelmi forgalomban – emellett azokat a felismerhetetlenségig alakította át.

Plaud azért döntött úgy, hogy egy gyufagyártótól külön vásárol 190 ezer darab fej nélküli gyufát, mert megunta, hogy egyesével kapargassa le a gyufaszálakat; pedig ez a lépés volt az, ami érvénytelenné tette a törekvéseit. „Csalódást keltő, frusztráló, érthetetlen és nem valami fair” – bosszankodott a 47 éves férfi, miután nem vették nyilvántartásba az Eiffel-tornyát.

Bár a felesége megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy közel egy évtized után visszakaphatja a nappaliját, ez aligha vigasztalja Plaud-t. A sors fintora, hogy a gyufamodell megépítése csaknem négyszer annyi időt emésztett fel, mint az igazi, összesen 324 méter magas Eiffel-toronyé:

a Franciaország fővárosában, Párizsban található nevezetességet az 1889. március 31-én, azaz majdnem 135 éve fejezték be, mindössze 26 hónap után.

Forrás: Luxury Launches
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Mike Hewitt/Getty Images