Life Kovács Miklós 2024. 02. 13.

A bűnös Budapestet mutatják be régről előkerült fotók

A Bűnös Budapest ‘70 címmel felkerült ezer kép a Fortepan gyűjteményének eddigi legdrámaibb része, a főváros olyan arcát ismerhetjük meg, ami eddig rejtve maradt az átlagember számára.

Ebben a fotóválogatásban a hetvenes évek eleji főváros bűnügyi helyszínein tehetünk virtuális utazást a Fortepan oldalnak köszönhetően. A gyűjtemény feldolgozására Budapest Főváros Levéltárától kaptak lehetőséget, ahol több tízezer, csak negatívkockákon fennmaradt hasonló fotót őriznek.

A képek készítői a Rendőr Főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának ismeretlen fotósai voltak. A Fortepan válogatása két évet ölel fel: 1971-ből és 1972-ből dolgoztak fel összesen 1000 felvételt.

Zsiguli találkozó, ezek az autók akkor friss, ropogós új modellek voltak, hiszen az 1200-es gyártása csak 1970-ben indult meg, a fotók pedig 1971-72-ből származnak

Zsiguli-találkozó, ezek az autók akkor friss, ropogós új modellek voltak, hiszen az 1200-es gyártása csak 1970-ben indult meg, a fotók pedig 1971-72-ből származnak

A képeken Budapest kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert részei és arcai jelennek meg: a külvárosok, peremkerületek világa. Feltört üzletek, kirakatok, trafikok, irodák, lakások, sőt széfek és templomi perselyek fotói. Gyilkossági és öngyilkossági helyszínek. Ellopott autók, esetleg csak leszerelt kerekek, egy kirabolt iskolai szertár vagy bicikliszerelő műhely.

Fortepan – a múlt aranybányája

A honlapot két magánszemély, Szepessy Ákos és Tamási Miklós indította 2010-ben ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta több száz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepant. A honlapon megjelenő képeket a szerkesztőség válogatja ki. A fotók leírását önkéntes szerkesztők végzik a Fortepan Fórumon megjelenő információkból kiindulva.

Különösen jelentősek és érdekesek a korlenyomatként csak itt megőrzött politikai falfirkákról készült fotók. A BRFK-hagyaték a Fortepan gyűjteményének egyik legdrámaibb része. 

Várakozás közben. Azt jó tudni, hogy a fodrászat még ilyen körülmények között is működött

Várakozás közben. Jó tudni, hogy a fodrászat még ilyen körülmények között is működött

„Bevallom, hogy nehezen vágtunk bele az anyag feldolgozásába. A Levéltár úgy örökölte meg a negatívokat, hogy az egyes riportokhoz semmilyen háttérinformációt nem kapott. Ezért minden kockát át kellett nézni, közte több száz gyilkossági és öngyilkossági helyszínt is.

Akkoriban egy ilyen falfirkát, a béke jelét is lefotózták a rendőrök, és ha kiderült ki rajzolta fel, talán még el is beszélgettek vele.

Akkoriban egy ilyen falfirkát, a béke jelét is lefotózták a rendőrök, és ha kiderült ki rajzolta fel, talán még el is beszélgettek vele.

Arra törekedtünk, hogy bemutassunk minden jellemző utcaképet és belső fotót, eltávolodva a konkrét, akár élet elleni bűncselekményektől. Igyekeztünk személyteleníteni a fotókat, és mint város-, tárgykultúra-, közlekedés-, vagy kereskedelemtörténeti dokumentumként bemutatni a képeket” – írja Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője az anyagot kísérő levelében.

A galériában a közel ezer fotóból válogattunk, aki szeretné átnézni a teljes gyűjteményt, az itt megteheti. 

11 fotó megtekintése
Kép(ek) forrása: Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10