Life Kovács Miklós 2024. 02. 15.

Fél évszázad után újra a Holdra tart az USA

Némi késéssel, de csütörtökön útnak indult a Hold felé az Intuitive Machines amerikai magáncég által fejlesztett Nova-C holdra szálló űrszonda.

Ez a kilövés fontos az Egyesült Államok űrprogramja számára. Bár magáncég készítette az űrszondát, ha sikerül a küldetés, akkor fél évszázad óta most először térnek vissza a Föld égi kísérőjére. A Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból helyi idő szerint hajnali 1 óra után történt a kilövés, a SpaceX Falcon 9-es rakétája gond nélkül hagyta el a Föld felszínét. 

Az Odysseusnak nevezett szonda kilövésének eredeti napja szerda lett volna, de 24 órával elhalasztották a küldetést, mert szokatlan hőmérsékletű volt a hajtóműben használt folyékony metán. A SpaceX később közölte, hogy a problémát megoldották.

A NASA-SpaceX élő online videóközvetítésén látható, ahogy a 25 emelet magas rakéta elhagyta a kilövőállást. Körülbelül 48 perccel a start után megtörtént a szétválás, a Falcon 9 felső fokozata elindult a Hold felé. A holdra szálló 21 napos küldetését három 12 fős csapat ellenőrzi és irányítja.

Bár az IM-1-es küldetés az Intuitive Machines projektje, a fedézeten ott van a  NASA hat tudományos műszere is. Ezekkel adatokat gyűjtenek a holdi környezetről, mielőtt a NASA a tervek szerint még ebben az évtizedben űrhajósokkal visszatérne a Holdra.

Magyar műszert is visz

A Puli NASA-díjas Holdi Vízszimatolója is a fedélzeten lesz, amely rendkívül kis méretű, mindössze 10x10x3,4 cm-es, a tömege 40 dekagramm. Ez a detektor képes felmérni a Hold felszíni rétegében található hidrogénkészletet, amely lehetővé teheti az űrhajósok vízellátásának biztosítását. Emellett a vízből kinyert hidrogén és oxigén potenciálisan rakétaüzemanyagként is szolgálhat a jövő űrkutatási missziói során.

A Nova-C űrjármű a tervek szerint egyhetes utazás után érheti el a Hold déli pólusát. Ha ez megvalósul, az Intuitive Machines lesz az első magáncég, amelynek az Egyesült Államok Apollo-programja után sikerül egy amerikai űreszközt a Hold felszínére juttatni. A cég kiemelte, hogy tanulmányozták a korábbi küldetések problémáit, és megfelelő intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy űrszondájuk ne szenvedjen hasonló sorsot. 

Ez a második kísérlet idén, amely az Egyesült Államokhoz köthető: az Astrobotic Technology által január elején indított Peregrine nevű landolóegység nem érte el a tervezett célját, tíznapos űrutazás után visszatért, és a Csendes-óceán fölött a légkörben megsemmisült. Japánnak viszont sikerült a landolás, a kijelölt célhelytől nagyjából 55 méterre szállt le a Hold felszínén a SLIM szonda, ezzel Japán a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után az ötödik ország, amely sikeresen juttatott járművet a Holdra.

Forrás: Reuters
Kép(ek) forrása: Getty Images