Magic FIRSTCLASS 2024. 02. 13.

Közönséges télikabáttal száll le a Holdon a NASA

Egy világszerte ismert ruházati márka segítségével tér vissza a Holdra a NASA. A technológiát korábban éppen az amerikai űrügynökség ihlette.

Ha minden jól megy, ötven év után ismét holdra szállást hajt végre a NASA február 14-én. A Nova-C holdra szálló megépítésében és elindításában a Columbia Sportswear ruházati márka is részt vett egy olyan speciális anyaggal, amely ellenáll a Hold szélsőséges időjárásának.

A Nova-C holdra szállót az Intuitive Machines amerikai vállalat tervezte kis, kereskedelmi rakományok szállítására. A laboratóriumi szimulációk során a kutatók megállapították, hogy a Columbia Omni-Heat Infinity aranyszínű fémfóliája hatékony a Nova-C szigetelésében a Hold szélsőséges hőmérsékleteivel szemben.

Az aranyszínű fólia a divatmárka számos őszi-téli ruházatában – kabátban, aláöltözőben, sapkában, kesztyűben – megtalálható. A technológia különlegessége az aranyszínű pöttyökben rejlik, amelyek nagy arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt testhőt. A technológiát egyébként éppen a NASA egyes ruhadarabjai ihlették.

A Nova-C egy SpaceX Falcon 9 rakétával indul útnak február 14-én. A holdra szálló 21 napos küldetését három 12 fős csapat ellenőrzi és irányítja. Ez az első houstoni holdra szállás az 1972-es Apollo 17 óta.

Kép(ek) forrása: Columbia