Magic FIRSTCLASS 2024. 02. 08.

Magyar találmány szimatol víz után a Holdon

A magyar Puli Space Technologies műszere még idén eljuthat a Holdra. A Vízszimatoló az űrhajósok víz- és a jövő misszióinak rakétaüzemanyag-ellátását segítheti.

A Puli Space Technologies történetében legutóbb épp egy hónappal ezelőtt, január 8-án került sor fontos eseményre: ekkor indította útjára az Astrobotic Technology a Peregrine nevű landolóegységét, hogy fedélzetén több műszert és 90 kg hasznos terhet juttasson a Holdra, köztük a történelem első, teljes egészében magyar készítésű tárgyát, a Puli Téridő Plakettjét.

Bár a Peregrine üzemanyag-szivárgás miatt nem érte el a tervezett célját, a Hold távolságát is túlszárnyalva, 389 500 km-re távolodott el a Földtől, majd visszatérve a Csendes-óceán fölött a légkörben megsemmisült. A tíznapos út során összegyűjtött adatok és a rakományok tesztelése értékes tapasztalatokkal szolgáltak, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a következő holdraszállási kísérletek sikeressége szempontjából. Az eredeti Téridő Plakett kerámia és alumínium másolata a pittsburghi Moonshot Museumba kerül.

Az Intuitive Machines IM-2 küldetése révén várhatóan már idén megkezdheti munkáját a Puli NASA-díjas Holdi Vízszimatolója, amely rendkívül kis méretű, mindössze 10x10x3,4 cm-es, a tömege 40 dekagramm. Ez a detektor képes felmérni a Hold felszíni rétegében található hidrogénkészletet, amely lehetővé teheti az űrhajósok vízellátásának biztosítását. Emellett a vízből kinyert hidrogén és oxigén potenciálisan rakétaüzemanyagként is szolgálhat a jövő űrkutatási missziói során.

A magyar fejlesztésű műszer az Európai Űrügynökség (ESA) által indított, alacsony költségvetésű holdi küldetésekhez kiírt pályázatán is jó eséllyel indul. Siker esetén a Puli megoldása tovább erősítheti Magyarország helyét az űrkutatás globális térképén.

Kép(ek) forrása: Getty Images