Life Kovács Miklós 2024. 02. 15.

Igazi égi csodákat észlelhetünk ma este

Csütörtökön este érdemes felnézni az égre, számos izgalmas jelenség vár ránk, amelyeknek egy részét szabad szemmel is észlelhetjük.

Reménykedjünk a felhőmentes égboltban február 15-én, azaz csütörtök este, mert bőven lesz látnivaló, igazi égi csodák: a kövér holdsarló, az alatta elhelyezkedő Jupiter, valamint az Uránusz, pénteken pedig a Fiastyúk és a Hold együttállása nyújt különleges látványt az esti égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint este 18.15-től egy égi háromszöget figyelhetünk meg a délnyugati égbolton. Szabad szemmel a kövér holdsarlóban és az alatta található ragyogó Jupiterben gyönyörködhetünk. Az Uránusz és a fedések észleléséhez azonban segédeszközre lesz szükségünk.

Nem ez az este egyetlen látványossága, a Holdat is érdemes kémlelni: káprázatos kráterek várják a 40 százalékos holdfázisban gyönyörködőket a terminátor vonala mentén. A kora esti órákban a Theophilius-Cyrillus-Catharina kráter hármasa lesz észlelhető a Hold egyenlítője alatt. Kisebb távcsővel, százszoros nagyításon már jól megfigyelhetőek a Hold eme felszíni csodái.

Pénteken a Fiastyúk és a Hold együttállása nyújt majd különleges látványt.

Sötétedés után, fél hétkor a páros már egészen magasan tündököl az égen, délnyugati irányban. A Hold 22.23-kor lesz legközelebb a Fiastyúk nyílhalmazhoz. Ekkor egy kis kézitávcsővel szemlélve a párost, a Fiastyúk csillagaitól 1 holdkorongnyi távolságra jár majd a fényes Hold. A Hold-Fiastyúk találkozó 22.23-as fénypontját egy hatos csillaglánc is díszíti majd, ami szintén könnyen megtalálható lesz egy kézitávcsővel – írták a közleményben.

Az előttünk álló hétvége során mindenképpen érdemes figyelni, mivel szabad szemmel is láthatjuk a Hold és a Jupiter párosát, továbbá a Plejádok és a Hold randevúját. Távcsővel pedig krátertúrára indulhatunk, valamint a színpompás Jupiter felhőin és a Nagy Vörös Folton túl a távoli Uránusz zöldes korongját is megpillanthatjuk. A jelenségről részletes blogbejegyzés olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Forrás: MTI, svabhegyicsillagvizsgalo.hu
Kép(ek) forrása: Getty Images