Life Kovács Miklós 2024. 02. 19.

Apró lények adnak csodás színt a tengerpartnak

Rózsaszín homokú strandok a világ több pontján is előfordulnak. Egyedi látványukat általában a trópusokon élvezhetjük, ahol korallzátonyok vannak a közelben.

Az egyedi árnyalatot mikroszkopikus élőlények, az úgynevezett Foraminiferák (likacsosházúak vagy likacsoshéjúak, egysejtű eukarióta élőlények) adják. Ezek jellegzetessége a rózsaszínű vagy vörös héj, amely hozzájárul a strandok ragyogó rózsaszín árnyalatához. A korallok, kagylók anyagai és a kalcium-karbonát (mészkő) keveredése eredményezi ezt a szokatlan, mégis gyönyörűen egyedi színt. 

Komodo-sziget, Indonézia

Az indonéziai szigetvilág 17 508 szigetének egyike, a komodói varánusznak, a világ legnagyobb gyíkjának természetes élőhelye rózsaszín strandot is rejt., A Komodói Nemzeti Park részeként a Komodo-szigeten található Pantai Merah – azaz vörös part – hosszú, rózsaszín homokos partjával és kristálytiszta hullámaival kínál felejthetetlen élményt. A strand elszigeteltsége miatt a látogatók élvezhetik a csendes, tömegmentes pihenést és a természet közelségét.

Varánuszokkal is összefuthatunk a csodás árnyalatú homokon Indonéziában

Varánuszokkal is összefuthatunk a csodás árnyalatú homokon Indonéziában

Fülöp-szigetek, Santa Cruz-sziget 

A Fülöp-szigeteki Zamboanga városától délre fekvő  Santa Cruz-sziget világos rózsaszín homokja egy védett tengeri rezervátumban található, így a látogatók egy csendes paradicsomban pihenhetnek. A szigetre naponta korlátozott számú látogatót engednek be, csak előzetes engedéllyel látogatható.

A Bahamákon is akadnak rózsaszín szakaszok

A Bahamákon is akadnak rózsaszín szakaszok

Harbour-sziget, Bahamák

A Bahamák egyik kisebb szigetén található a különleges partszakasz, a rózsaszín homok öt kilométer hosszan húzódik a szigeten. A homok érdekes módon itt mindig hűvös, ami lehetővé teszi, hogy a páratlan partszakaszon akár mezítláb hosszasan sétálhassunk. A búvárkodást és az úszást egyaránt megkönnyítik a külső zátonyok, amelyek nagy kiterjedésű, nyugodt és sekély vízfelületet biztosítanak – tökéletes azok számára, akik szeretnék felfedezni a nyugodt óceánok mélyét.

Apró lények adnak csodás színt a tengerpartnak

Szardínia – Siagga Rossa

A Spiagga Rosa nem a trópusokon fekszik, mégis szemkápráztató. Budelli szigetén buja, zöld növényzet, türkízszínű víz, lila sziklák és rózsaszín homok bűvöli el az utazókat. A puncsra emlékeztető árnyalatot itt is tengeri állatok maradványai adják,  korallok és a kagylóhéjak mikroszkopikus töredékei festik meg a homokot. 

A fürdőzőket, látogatókat már rég kitiltották innen. Csak hajókiránduláson, messziről lehet megcsodálni a szakaszt, mert régebben, bő harminc éve a turisták rendszeresen elhordták a csodás homokot. Ha valaki mégis megközelíti a helyet, és homokkal a táskájában bukik le, akkor a szabálytalankodót ötszáz eurótól (186 ezer forinttól) egészen 3500 euróig (1,3 millió forintig) terjedő bírsággal is sújthatják.

Playa de Ses Illetes, Spanyolország

A Formentera szigetén található Playa de Ses Illetes strandról első pillantásra talán nem is gondolnánk, hogy rózsaszín, de közelebbről megfigyelve felfedezhetjük a gyönyörű part halvány rózsaszín árnyalatát. A strand a Ses Salines de Eivissa és Formentera Természetvédelmi Területen található, így védett​.