Life Fehér Patrik 2024. 02. 19.

Bejelentették, marslakókat keres a NASA

Mielőtt a Marsot meghódítaná az emberiség, a Földön próbálják ki, mi várhat ránk a vörös bolygón. Ehhez keres most önkénteseket a NASA, elég hosszú távra.

Élénken foglalkoztatja az emberiséget más égitestek meghódítása. Az igazi az lenne, ha nemcsak szondákat és robotokat juttatnánk célba, hanem embereket is. Nem tudjuk, hogy ez a mi életünkben megtörténik-e, viszont már mi is kipróbálhatjuk, egyáltalán hogyan viselnénk az idegen bolygókon uralkodó körülményeket.

A mi alatt természetesen nem mindenkit értünk, csak a generációnk néhány tagját. A NASA ugyanis bejelentette, olyan önkénteseket keresnek, akik részt vennének egyéves, szimulált Mars-missziójukban. A Crew Health and Performance Exploration Analog már a második ilyen projektje az űrügynökségnek, és mint az angol név mutatja, elsősorban a legénység egészségügyi állapotát és teljesítményét monitorozzák majd.

A Mars-próba 2025 tavaszán indul négy emberrel, akiknek Houstonban húznak fel egy főként 3D-nyomtatással épült, 158 négyzetméteres lakhelyet. Tartozik majd hozzá 111 négyzetméteres külső terület is, ahol az űrsétákat lehet szimulálni – a vörös homok és környezet természetesen alap.

A feladat tehát egészen pontosan 378 nap túlélése, a kapott utasítások elvégzése mellett. Bizonyos szempontból nem teljesen önkéntes a munka, tekintve, hogy jár pénz is érte, bár ennek összegét nem közölte a NASA. Résztvevők azonban csak az Amerikai Egyesült Államok állampolgárai lehetnek. 30 és 55 év közötti, angolul jól beszélő embereket keresnek, akik mesterdiplomát szereztek valamilyen természettudományi vagy mérnöki szakon, és vagy a doktori felé haladnak, vagy repültek már ezer órán át repülővel – a kör tehát elég szűk.

Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: NASA JPL