Life Kováts Olivér 2024. 02. 22.

Meghökkentő szokásai vannak a gazdag nyugdíjasnak

A látszat néha csal: ki sem néznék belőle, mégis százmilliókon ül a német nyugdíjas. Csakhogy szinte semmire sem költ – még ételre sem.

Látszólag semmije sincs egy 80 éves német férfinak, a valóság azonban az, hogy számos ingatlan van a nevén több millió euró értékben. Ennek ellenére egy hajléktalan benyomását kelti, de nemcsak a külseje, hanem az életvitele miatt is – szemlézte a Bild cikkét az Oddity Central.

Szokásaiból fakadóan sokan a világ legtakarékosabb milliomosának tartják Heinz B.-t. Világéletében takarékosságra törekedett, és azt vallja, nincs szüksége pénzre ahhoz, hogy boldoguljon. A titka az, hogy abból él, amit mások kidobnak, legyen az akár étel, akár ruha. „Néha veszek egy kis olajat a sütéshez, vagy valami mást, ha elfogy, de igazság szerint az élelmiszerek nagy részét a szemétben találom” – mesélte a nyugdíjas.

Pazarolnak az emberek, és annyi mindent kidobnak, hogy abból még egy egész család jóllakna! Vesznek például egy csomag kolbászt, megesznek belőle egy szálat, aztán a többit egyszerűen a szemetesbe dobják.

Bár a nyugdíjas folyószámláján lévő 15 euró – azaz alig 6000 forint – valóban szerénynek hangzik, már 2021-ben azzal került a címlapokra, hét ház és két apartmanlakás van a birtokában. Akkoriban félmillió euró is volt a bankszámláján, míg a mostani egyenlegére egy 700 ezer eurós befektetés a magyarázat: a jelenlegi árfolyam szerint körülbelül 270 millió forintos összegből egy újabb ingatlanra ruházott be.

A korábbi villamosmérnök havi nyugdíja közel 3800 euró, azaz több mint 1,4 millió forint. A nagy része azonban a bankszámláján marad, a kiadásai ugyanis minimálisak: eltekintve attól az 5 eurótól, vagyis nagyjából 2000 forinttól, amit élelemre fordít, csak az internetszolgáltatásra költ. Mobiltelefonja sincs, mivel az további 10 eurót húzna ki a zsebéből. Szabadideje nagy részében a mások által kidobott holmikat halmozza fel, azokat azonban nem is használja. Helyette inkább elcseréli őket a szomszédokkal a náluk kidobásra ítélt ételekre, élelmiszerekre.

Az idős férfi még azt sem tudja, kire hagyja a mesés vagyont, mivel néhány távoli unokatestvért leszámítva rokonai sincsenek. Ők ráadásul nem tudnák kifizetni az örökösödési illetéket, így azt fontolgatja, hogy az ingatlanok egy részét a bérlőkre hagyja.

Forrás: Bild/Oddity Central
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images