Life Erdős Norbert 2024. 02. 23.

Kész horror: élő békából nőtt ki egy gomba

Olyat már láthattunk, hogy gomba nőtt ki egy állatból, de az általában már nem élt. Ez a béka azonban nagyon is eleven, és mégis egy gomba figyel az oldalán.

Emlékeztek még az HBO Last of Us sorozatára, vagy magára a videójátékra, amely alapján készült? Ez a kis béka pontosan a gombafonalak által megfertőzött embereket juttatta eszünkbe és azt, hogy talán ez az egész épp most kezdődik el.

A gombák jellemzően nem élő húsból táplálkoznak, a tudósok ezért is döbbentek meg, amikor egy béka oldalából kinövő gombát találtak. Lohit Y.T., az indiai World Wildlife folyó- és vízi élőhelyek specialistája és baráti társasága fedezte fel ezt különleges szimbiózist. Az ötfős csapat kétéltűek és hüllők után kutatott az indiai Nyugati-Ghat-hegység lábánál, amikor észrevették, hogy az egyik út menti tavacskában úszkáló aranyhátú béka oldalából egy apró gomba nő ki.

Nagyjából 40 ilyen béka volt a területen – magyarázta Lohit a Reptiles and Amphibians című folyóiratban megjelent cikkében. Az élő húsban növekvő kis gomba felfedezése izgalmas és egyben zavarba ejtő volt.

Élő békából nőtt ki egy gomba, ami több, mint félelmetes

Fotó: Lohit Y.T. (forrás)

Persze vannak olyan gombák, amelyek rothadó növényeken élnek, sőt vannak kórokozók is, mint például a “zombihangyákért” felelős rovarfertőző gombák, de a legtöbb esetben nem tenyésznek élő húsban. Sajnos nem valószínű, hogy valaha is megtudjuk, honnan kapta a gomba a tápanyagot, mert Lohit és társai csak megfigyelték az egyedet, nem fogták be és nem vettek mintát belőle. Így csak találgatni lehet, mi történhetett.

Lehetséges, hogy a gomba egyszerűen csak a a béka bőrén táplálkozott valamiből, de lehet, hogy sikerült a kétéltű bőrén áthatolni, és valóban magából az élőlényből táplálkozott. A Lohit által megosztott képek alapján a gomba nem tűnik fertőzőnek.

Persze anélkül, hogy a béka és a gomba alaposabb vizsgálaton esett volna át, nem lehet bizonyosat mondani arról, milyen mélyre hatolt az állatban. De még ezen válaszok nélkül is biztosan felvet néhány új kérdést a gombák és élő hús viszonyáról.

*Nyitóképünket mesterséges intelligencia segítségével készítettük és csupán illusztráció.